EU

Borrell: Kriza prouzročena Covidom-19 jasno je istaknula važnost medija

Povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja visoki predstavnik Josep Borrell uime Europske unije izjavio je da je trenutačna kriza uzrokovana bolešću Covid-19 jasno istaknula važnost medija. 

– Na Svjetski dan slobode medija odajemo počast ključnoj ulozi novinarstva u zaštiti slobode izražavanja na internetu i izvan njega u demokratskim društvima te povećavanju transparentnosti i odgovornosti – navodi Borrell.

U nesigurnim vremenima, kako je dodao, pristup pouzdanim i provjerenim informacijama iz slobodnih i nezavisnih izvora važniji je no inače, te doprinosi otpornijem društvu. Činjenica da neke zemlje koriste pandemiju bolesti Covid-19 kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobode medija izaziva zabrinutost.

 – Unatoč novim rizicima i izazovima koje donosi ova pandemija, novinari i medijski djelatnici iz cijelog svijeta, ponekad i u teškim okolnostima, nastavljaju svoj važan rad. Zahvaljujući njima do nas dolaze priče o najranjivijima. Nastavljaju izvještavati iz manje dostupnih područja, uključujući i iz zona sukoba. Donose ključne informacije o često razornom učinku pandemije u različitim dijelovima svijeta te nadahnjujuća svjedočanstva o primjerima solidarnosti i hrabrosti – kazao je Borrell.

Prema njegovim riječima, novinari imaju ključnu ulogu u olakšavanju rasprave o tome kako osigurati da društva budu spremnija za izazove poput onih s kojima se sada suočavamo te u konačnici sigurnija, bogatija i održivija. No, mora im se omogućiti da slobodno rade svoj posao. Možda i više nego ikad prije sloboda medija danas je temelj demokratskih društava koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama te mogu donositi informirane odluke. Rad novinara pomaže u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.

U prevelikom broju zemalja, dodao je Borrell, ometaju ga previše strogi propisi, koji se ponekad pripisuju izvanrednoj situaciji uzrokovanoj pandemijom bolesti COVID-19, što dovodi do ograničene slobode izražavanja i slobode medija. Sve su češća isključivanja interneta i zatvaranja internetskih stranica. Novinari, a osobito novinarke, izloženi su kampanjama ocrnjivanja, financijskom pritisku i napadima koji dolaze od državnih ili pristranih medija, što ih često navodi na autocenzuru. Previše je novinara izloženo uznemiravanju, proizvoljnim hapšenjima i zatvoru ili je izgubilo život zbog svojeg rada.

– Europska unija ulaže napore na svojem području i izvan njega kako bi umanjila posljedice pandemije na zdravlje i ljudska prava te njezine socioekonomske posljedice, uključujući i uvjete u kojima rade mediji. Iako beskompromisno naglašava važnost punog poštovanja slobode izražavanja, EU je usmjerena i na borbu protiv dezinformiranja o pandemiji bolesti COVID-19 – izjavio je Borrell.

Kako je dodao, ona uključuje promicanje pouzdanih izvora informacija, niže rangiranje sadržaja koji su netačni ili dovode u zabludu te uklanjanje nezakonitog sadržaja. Te mjere mogu biti uspješne samo ako prate savjesni rad predanih i hrabrih novinara, koji čine naša društva sigurnijima, pravednijima i demokratičnijima.

– EU danas snažno potvrđuje svoju trajnu podršku ključnoj ulozi nezavisnih i pouzdanih medija diljem svijeta. Sloboda medija nije samo pravo medijskih djelatnika, već i svakog od nas – naveo je Borrell

VEZANO

Joseph Borell dolazi u BiH

urednik

Borrell: EU neće priznati promjene granica bez palestinsko-izraelskog dogovora

urednik

Borrell: Radim na organizaciji dijaloga Beograda i Prištine na visokoj razini

urednik