EU

Borrell o koronakrizi: Nije normalno da Europa ne proizvodi ni gram paracetamola i da Kina osigurava 80 posto svjetske proizvodnje antibiotika

Josep Borrell Fontelles

Europa mora izvući pouku iz koronakrize i zajamčiti svoju stratešku neovisnost u ključnim područjima poput proizvodnje lijekova, stvaranja zaliha i čak premještanja proizvodnje, ocijenio je u srijedu šef europske diplomacije Josep Borrell

“Nije normalno da Europa ne proizvodi ni gram paracetamola i da Kina osigurava 80 posto svjetske proizvodnje antibiotika”, rekao je Borrell u razgovoru za nekoliko europskih dnevnih listova, među kojima i austrijski Die Presse.

“Do sada smo mislili da nije važno gdje su proizvodi proizvedeni, da svjetsko tržište opskrbljuje sve, u svakom trenutku i posvuda”, objasnio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i dodao da se to u vremenu krize pokazalo pogrešnim.

Sanitarna kriza povezana s pojavom koronavirusa u Europi višestruko je umnožila potražnju i izazvala poremećaje u opskrbnim lancima.

Trenutačno 80 posto aktivnih tvari koje se koriste za lijekove u EU-u dolazi iz trećih zemalja, posebice Indije i Kine, prema izvješću francuskog Senata o tom pitanju iz 2018. godine.

“Ne govorim da svi moraju sve sami proizvoditi, ali opskrbni lanac mora biti kraći i zašto ne bismo imali proizvodne centre u blizini?” pitao se Borrell.

“Zašto ne bismo za dio naših potreba proizvodili u Africi, koja je sve veći korisnik lijekova ?” predložio je.

“Pandemija je također pokazala potrebu strateških zaliha medicinske opreme, kao što sada postoje strateške zalihe nafte”, dodao je Borrell. Hina

VEZANO

Većina Grka smatra turiste prijetnjom

urednik

U Hrvatskoj preminula jedna osoba, 54 novooboljelih

urednik

Italija polako izlazi iz najdulje svjetske karantene

urednik