EU

Ćerimagić: EU ima razumijevanje prema BiH, ali se očekuju reforme

Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za europsku stabilnost (ESI), konstatira uoči sastanka s predstavnicima EU-a unije u Bruxellesu kako BiH tamo odlazi s nikad većim izaslanstvom. Kako je naveo, u izaslanstvu će biti najmanje 40 osoba sa svih razina vlasti, s kojima putuje i pratnja, tako da će ono brojati najmanje 70-80 članova.

– Na sastanku s toliko sudionika teško je očekivati nešto konkretno ili važno, ali očekujem da Europska komisija svim razinama vlasti pojasni detaljnije što se od njih očekuje za bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora te kako BiH u naredne četiri godine može dobiti sredstva do milijardu eura iz plana EU-a, kazao je Ćerimagić uz napomenu da je o detaljima kako će BiH doći do tih sredstava još rano govoriti budući da je Komisija i sam prijedlog plana rasta tek dostavila  članicama EU-a. No, siguran je da će se od BiH očekivati da, možda, predstavi neki okvir socioekonomskih i političkih reformi.

Ovaj analitičar kaže i da, ono što čujem o pregovorima koje se vode u smislu sadržaja zaključaka koji će u prosincu biti usvojeni, jest da postoji razumijevanje da BiH do ožujka sasvim sigurno ne može ispuniti 14 ključnih prioriteta a vode se razgovori i tome toga trebaju li članice EU-a konkretizirati listu očekivanja ili je, pak, puno praktičnije ostaviti to nedorečeno i ponovo ostaviti Europskoj komisiji da do tada pokuša izvući što je moguće više reformi u BiH. Ćerimagić ocjenjuje da su izgledi da BiH ovog mjeseca otvori pregovore o pridruživanju gotovo nikakvi, ne samo zato što neće ispuniti reforme koje bi Europsku komisiju potakle ranije izvijestiti Europsko vijeće o napretku, već i zato što se stvari i u samoj Uniji dodatno kompliciraju.

VEZANO

Deutsche Welle: EU je odgovorna za rješavanje problema u BiH

urednik

EU i zapadni Balkan dobivaju još jedan dokument bez riječi proširenje, članstvo ili integracije

urednik

Hercegovina najrazvijenija cikloturistička destinacija u regiji

urednik