EU

Lajčak: Ideja o razmjeni teritorija suprotna međunarodnom pravu

Specijalni izvjestitelj EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak kaže da je cilj dijaloga kome posreduje EU da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

 – To mora biti usklađeno sa međunarodnim pravom i doprinijeti stabilnosti regije. Ideja o razmjeni teritorija suprotna je tome – napisao je Lajčak na svom Twitter nalogu.

 Prošle sedmice evropski komesar za proširenje Oliver Varhely ocijenio je da je u dijalogu Srbije i Kosova neophodno da se postigne dogovor koji je obostrano prihvatljiv i koji ne predstavlja rizik za druge zemlje u regiji.

– Razmjena teritorija je u drugom planu, ono što je primarno jeste da imamo dvije strane za stolom spremne da razgovaraju i dođu do rješenja – rekao je Varhely.

Prethodno je šef diplomatije EU-a Josep Borrell konstatovao da EU “ne može biti veći katolik od pape” kada je riječ o dogovoru Srbije i Kosova, prenosi Al Jazeera Balkans.

Mediji sa Kosova su ovakav odgovor protumačili kao potencijalnu Borrellovu podršku ideji o razmjeni granica što je kasnije demantovano iz kabineta visogog predstavnika.

VEZANO

Srbija zabranjuje izvoz brašna, pšenice, kukuruza, ulja i ugljena

urednik

Čelnici EU-a na samitu o sporazumu za fond ekonomskog oporavka

urednik

EU i Vlada Njemačke sa 4,2 miliona eura podržali 34 razvojna projekta u BiH

urednik