DNEVNI EU

Natjecanje Generation Change: Pobjednici studenti iz Mostara i Sarajeva

Studenti iz Mostara i Sarajeva ujedinili su svoje kreativne talente i izradili video koji je samo na Facebooku imao više od 610.000 pregleda a koji je osvojio i srca javnosti i žirija. Pobjednički video priča zadivljujuću priču o sevdalinki, tradicionalnoj bosanskohercegovačkoj pjesmi, naglašavajući njenu ljepotu i moć kroz stoljeća, dok se prenosi s naraštaja na naraštaj.U okviru inicijative EU-a Generation Change u BiH, koja okuplja studente iz cijele zemlje, studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar su, sa svojom jedinstvenom prezentacijom sevdalinke, kao glazbene kulturne baštine koja povezuje različite naraštaje u BiH,osvojili su studijsko putovanje u Bruxelles.Predstavljanjem te priče, studenti su željeli dočarati posebnost Bosne iHercegovine kao zemlje-kandidatkinje za članstvo u EU, ali i buduće članice.

Sattler: Prekrasna priča o BiH, o njenim ljudima i lijepoj tradiciji

 – Projekt Generation Change reafirmirao je višestruke talente mladih ljudi u ovoj zemlji. Putujući kroz BiH ovog proljeća, upoznao sam više od 700 studenata i bio zadivljen njihovom energijom i posvećenošću stvari mijenjati na bolje. Pozivam sve da pogledaju ovogodišnji pobjednički video koji priča prekrasnu priču o BiH, o njenim ljudima i lijepoj tradiciji, u produkciji studenata iz Sarajeva i Mostara – Sevdah u srcu Europe, kaže Johann Sattler, šef Delegacije EU-a u BiH.Tijekom posjeta Bruxellesa koncem ovog mjeseca, studenti će imati priliku posjetiti sjedište EU-a i njene institucije, sastati se s dužnosnicima EU te im predstaviti svoju viziju uloge mladih na europskom putu BiH.

Sara Peco, studentica Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara i jedna od članica pobjedničkog tima, uzbuđena je što je dio projekta Generation Change, koji ju je doveo do rada na inspirativnom videu. – Entuzijazam je uvijek zarazan, a tijekom vremena koje smo zajedno proveli svakako ga nije nedostajalo. Naravno, najdraži dio projekta mi je rad u timu ‘Sevdah’ s kolegama i prijateljima iz Sarajeva i Mostara. Zajednička vizija nas je pokrenula i usmjerila ka našem konačnom cilju – predstavljanju sevdalinke kao neraskidive kolektivne spone svih nas, navodi Peco.

Pobjednički tim, kao i ostali studenti koji su sudjelovali u natjecanju za najbolji video u okviru projekta Generation Change, odabran je nakon niza dinamičnih diskusija studenata sveučilišta u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću i Banja Luci od veljače do travnja ove godine, uz sudjelovanje veleposlanika Sattlera teveleposlanikazemalja članica EU-a, stručnjaka i mladih profesionalaca.Udruživanjem svojih kolektivnih ideja, studentski timovi su osmislili kampanju koja obuhvaća inovativne ideje i izuzetan potencijal zemlje i njenih mladih. Njihove inovativne ideje, u kombinaciji a bogatim kulturnim naslijeđem i prirodnim ljepotama zemlje, predstavljaju pravo bogatstvo za BiH.

VEZANO

Kako su Koalicija za Mostar i HDZ dobili 90% glasova putem ‘covid’ glasovanja?

urednik

Uhićenje Hadžibajrića i Memića isprovociralo licitiranje novim imenima

urednik

PL BiH: Slika i dalje mutna, posebno dok Zrinjski ne uskoči

urednik