DNEVNI EU

Ne možemo u 21. stoljeću u svijet s motikom

Projekt Europske unije “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“

Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica projekt je prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kroz koji je omogućena uspostava i opremanje četiri resursna centra, Jablanica, Bijelo Polje, Danilovgrad i Konjic, te jačanje kapaciteta za 360 osoba s naglaskom na žene i mlade.

Kroz projekt će se uspostaviti prekogranično tržište rada i unaprijediti vještine, te stvoriti kvalitetno okruženje za samozapošljavanje u sektoru kreativnih industrija u dvije zemlje.

Osigurat će se i uspostavljanje i jačanje resursnih centara za razvoj kreativnih industrija kroz javno-privatno partnerstvo, te omogućiti korištenje prekograničnih resursa i potencijala zajednica, odnosno stvoriti bolje okruženje za zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija.

Konjic i Jablanica

Projekt će omogućiti korisnicima stažiranje, korištenje prekograničnog informacijskog sustava, pohađanje treninga i obuke za poboljšanje vještina za zapošljavanje, te unaprijeđenje biznisa.

On inače izravno radi na poboljšanju vještina onih koji traže posao, ali i onih koji su spremni pokrenuti vlastiti posao.

Glavni financijer projekta je Europska unija u okviru Programa Prekogranične suradnje BiH – Crna Gora u iznosu od 455.000 eura, a provodi Općina Jablanica u suradnji s partnerima Općinom Danilovgrad i NVO Multimedijal Bijelo Polje iz Crne Gore, te Udrugom za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara. Od ukupne vrijednosti EU sudjeluje s 367.000 eura, a partneri s 88.000 eura.

– Europska unija je kroz projekt prekogranične suradnje s Crnom Gorom podržala i pomogla uspostavu Centra za kreativne industrije u Konjicu. Otvaranjem Centra pruža se velika prilika, ali i potpora mladima koji su u potrazi za zaposlenjem da lakše dođu do zaposlenja ili lakše pokrenu privatni posao u sektoru kreativnih industrija. Trenutno smo u fazi nabavke opreme – prije svega IT opreme, zatim CNC mašina, opreme za video produkcije, te u procesu adaptacije prostora i priprema za budući rad Centra. U njemu će se moći koristiti sofisticirana oprema, dobijati stručni savjeti, koristiti radni prostor, nazočiti besplatnim obukama te podržati sve koji žele da rade i razvijaju se u sektoru kreativnih industrija. Mladi ljudi će imati priliku da ostvare direktan kontakt i s poslodavcima, ali i poduzetnicima koji već rade u sektoru kreatvinih industrija. Prekograničnom suradnjom ćemo omogućiti razmjenu znanja i iskustava, te dodatno povećati mogućnosti zaposlenja i rada u sektoru. Centrom će partnerski upravljati javne i privatne organizacije iz Konjica koje su potpisale sporazum o suradnji, izjavio je za Dnevni list načelnik Općine Konjic, Osman Ćatić.

Otvaranjem centra kreativnih industrija, Konjic će dakle dobiti jedinstveni i potpuno opremljen multifunkcionalni prostor u kojemu će zainteresirane i motivirane osobe moći dobiti određene usluge, koristiti opremu i prostor za rad kako bi razvili svoje vještine, ali i što je važnije – povećati mogućnost zaposlenja ili samozapošljavanja u sektoru kreativnih industrija.

– U našoj zemlji projekte su dobili Konjic i Jablanica. Općine su zvanično glavni nositelji, a Udruga Link je sunositelj ili bolje reći mi administrativno vodimo priču. Centri će ubuduće mladima omogućiti korištenje suvremenih tehnologija za razvijanje poslovnih ideja. Imat ćemo i CNC mašine za koje je interesovanje sve veće, CO2 gravere ili pisače, opremu za video snimanje, dronove… Sve to će dugoročno mladima dati priliku da unaprijede svoje sposobnosti i razviju proizvode možda i nulte u sklopu kreativne industrije, kaže nam predsjednik Udruge Link, Tomislav Majić.

Prilika za mlade

Ovo je, smatra on, sjajan primjer kojim Europska unija jednostavnim pilot projektom mladima pokazuje da mogu i trebaju imati pristup novim tehnologijama, a sve kako bi mogli iskazati inovativne sposobnosti.

– U 21. stoljeću ne možemo u svijet s motikom. Konjic i Jablanica su ušli u priču, i zbog toga sve pohvale i njima. U sve ovo naša zemlja morala bi mnogo više ulagati. U inovacije se uloži 0.03 posto državnog novca što je premalo i s čime se ne mogu pratiti svjetski trendovi. Naravno, dosad smo se borili protiv toga, a borit ćemo se Boga mi i u budućnosti. Želimo pokazati da se centri poput ovih u Konjicu i Jablanici mogu i trebaju otvarati i u Bosni i Hercegovini. Ustvari da moraju biti na usluzi srednjoškolcima, studentima, i to stalno…. Moramo imati više povjerenja u razvojne timove. Moramo mladima u ovoj zemlji omogućiti još veći tehnološki napredak, dodaje Majić.

Aktivnosti u provedbi projekta u toku su i u Općini Jablanica. Svrha projekta prema riječima načelnika Damira Šabanovića je da se olakša pristup tržištu radne snage i okruženju za zapošljavanje u sektoru keativnih industrija.

Cilj je, ističe, da se korištenjem prekograničnih resursa i potencijala lokalnih zajednica kreira povoljnije okruženje za zaposlenje u sektoru kreativnih industrija. Napominje i kako su kreativne industrije najbrže rastuće industrije u svijetu.

– Općina Jablanica zajedničkom prekograničnom suradnjom želi iskoristiti prekogranične resurse i potencijale lokalnih zajednica, te stvoriti bolje okruženje za zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija. Želimo kreirati mjesta za sve zainteresovane građane, ali prije svega mlade, gdje će doći i dobiti informacije o mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja u sektoru, koristiti modernu opremu za rad, biti u mogućnosti da prisustvuju obukama, te da se povezuju s tvrtkama i osobama sa sličnim interesima u prekograničnom području, pojašnjava Šabanović.

Omogućit će se i stažiranje u sektoru, kao i uspostava i korištenje prekograničnog informacijskog sustava zapošljavanja, specifične obuke za preko 360 osoba, te kreirati bolje mogućnosti za one koji žele pokrenuti vlastiti biznis.

Projekt će trajati do srpnja 2024. Kreativna industrija obuhvaća 11 sektora i 57 zanimanja od muzeja i biblioteka, umjetnosti i tradicionalnih obrta do kompjuterskih programa i igara. Mnoga zanimanja vezana uz kreativne industrije mogla bi se raditi online – takav način rada se razvija, pa će se stoga, kroz projekt uspostaviti i mogućnost prekograničnog traženja poslova, prijave, informiranje i online podrška u svim ciljanim općinama.

Dnevni list