DNEVNI EU

Novi europski paket za zaštitu granica: EU izdvojila 6,4 milijuna eura za BiH (video)

Europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyi nedavno je nazočio ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije o intenziviranju dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka, uz financijsku potporu Europske komisije u vrijednosti od pola milijuna eura.

Pritisak ilegalnih migracija na Zapadnom Balkanu sve je veći, pa je Europska unija odlučila uložiti velike napore na političkoj i operativnoj razini kako bi se one zaustavile kroz suzbijanje krijumčarenja, borbu protiv organiziranog kriminala i jačanje zaštite granica. Cilj je da se bez odlaganja vrate svi koji nemaju pravo ostanka.

Europska unija je osigurala novi paket za zaštitu granica, kao kritičnu oblast s povećanim angažmanom, u vrijednosti od 40 milijuna eura za Zapadni Balkan. Iz paketa je za Bosnu i Hercegovinu u 2022. osigurano 6,4 milijuna eura potpore.

Kroz projekt će Europska unija osiguravati opremu za zaštitu i nadzor granica, poput dronova, termovizijskih kamera, sustava video nadzora, vozila za nadzor i komunikacijskih mreža. Također, EU će podržati obuku službenika Granične policije i angažman dodatnih službenika, uključujući i duž granica.

Pomoć EU

Pokrenut će se i novi regionalni projekt borbe protiv krijumčarenja vrijedan 30 milijuna eura s partnerima širom Zapadnog Balkana, državama članicama EU-a i agencijama. Bosna i Hercegovina će i u ovom projektu imati ključnu ulogu. 

– Cijenim posvećenost, vodstvo i angažman ministra Selme Cikotića i njegovog tima. Uloga Ministarstva sigurnosti je važna i neophodna u nastavku djelovanja i držanja situacije pod kontrolom. I Europska unija će nastaviti ispunjavati svoj dio, kako politički, tako i financijski, rekao je Varhelyi.

Cikotić ističe kako je Europska unija, od otvaranja migrantske rute preko teritorije naše zemlje, bila ključni partner i pružila najveću podršku institucijama u upravljanju migracijama. Naše institucije su s druge druge strane, unaprijeđenjem procesa upravljanja migracija dale doprinos suzbijanju ilegalnih migracija i povećanju sigurnosti u cijeloj Europi. 

– Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno s partnerima, posvećeno je jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, kako bi se mogli adekvatno boriti protiv nezakonitih migracija, a posebno zaštite i kontrole granica, te povratka ilegalnih migranata u zemlje porijekla. Uz druge mjere koje se poduzimaju na lokalnoj i regionalnoj razini, nadamo se da će to zadržati povoljnu migrantsku situaciju u BiH, naglasio je Cikotić.

Prema posljednjim podacima koje je iznijela šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti, u našoj zemlji se nalazi između 3.000 i 3.500 migranata.

U tranzitnim kampovima ih je oko 2.700, a ostatak se, svojom voljom, nalazi izvan kampova. Uglavnom iz želje da budu što bliže granici, odnosno da se brže kreću. Najviše migranata pristiže iz Afganistana, a slijede Pakistan, Burundi i Bangladeš.

Ono što je i za IOM pozitivno je mnogo veća spremnost bh. vlasti na suradnju. U rješavanje migrantske krize aktivno su uključene policijske strukture koje uz pomoć Europske unije suzbijaju krijumčarenja i ilegalne prelaske. Sasvim je sigurno da će se Bosna i Hercegovina i u narednom periodu suočavati s izazovom krize, no evidentno je da je, što zbog intervencija Europske unije u suzbijanju balkanske rute, što većih spremnosti lokalnih vlasti, situacija ovoga puta mnogo bolja.

Kapaciteti prihvatnih centara u Bosni i Hercegovini koji su dostatni mogu pružiti odgovarajuću podršku svima kojima je ona potrebna. IOM u koordinaciji s vlastima prati situaciju, te ne očekuju vanredne situacije u predstojećim mjesecima.

Zimi, istina, uvijek postoji određena bojazan, no iz IOM-a poručuju da su ovoga puta spremni, te da neće dopustiti da bilo tko boravi na ulici. Mobilni timovi IOM-a se susreću s migrantima koji tek dolaze, pružajući im prvu pomoć i transport do prvog smještajnog kapaciteta. 

Trenutno se bilježi porast migranata na Zapadnom Balkanu, no to je prvenstveno rezultat ukidanja viznih olakšica zemalja regiona. Samim tim ne očekuje se da će to imati previše utjecaja na Bosnu i Hercegovinu. Migranti u BiH ulaze s teritorije Srbije, dok je u posljednje vrijeme autobuska stanica u Bratuncu glavno odredište velikog broja onih kojima ova općina, nakon ilegalnog ulaska u našu zemlju, omogućava tranzit prema Tuzli ili Sarajevu.

Pojačan nadzor

Početkom 2022, prema podacima koje su nam ustupili iz Kabineta ravnatelja Granične policije BiH, migracijski pritisak bio je manjeg intenziteta u odnosu na prethodnu godinu, međutim podaci o nezakonitim migracijama u posljednja tri mjeseca ukazuju na povećanje pritiska na području BiH u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

– Od početka godine, pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 5.200 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, s tim da ih je najviše odvraćeno upravo u posljednja tri mjeseca. Zabilježen je pad broja državljana Pakistana koji su u prethodnim godinama bili pri samom vrhu, a porast broja državljana Burundija, Indije, Kube. Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, odnosno u graničnom pojasu. Učestali su i pokušaji krijumčarenja i skrivanja migranata u teretnim motornim vozilima. Ovi slučajevi su najčešće evidentirani na područjima koje pokrivaju postrojbe granične policije Orašje, Brod, Šamac, Gradiška, kao i Zvornik, gdje se migranti skrivaju u prikolice teretnih vozila, cisterne i podnožje samih vozila, navela je glasnogovornica Franka Vican – Bošković.

Granična policija BiH kontinuirano poduzima mjere i radnje i ulaže maksimalne napore da u okviru vlastitih kapaciteta, te uz podršku i ispomoć drugih policijskih agencija u BiH, osigura pojačano prisustvo policijskih službenika u nadzoru državne granice i svim identifikacijskim mjestima mogućeg nezakonitog prelaska državne granice. Kontinuirano se realiziraju mjere i aktivnosti predviđene Planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH, kao i Planom mjera i aktivnosti Grančne policije BiH za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH. 

Nastavljaju se realizirati aktivnosti predviđene Planom djelovanja Granične policije BiH u sprječavanju nezakonitih migracija na teritoriju BiH i drugim operativnim planovima sačinjenim na regionalnoj i lokalnoj razini, usmjerenih na borbu protiv nezakonitih migracija. U Graničnoj policiji su također pozdravili namjeru Europske unije da pomogne našoj zemlji, kako bismo se odbranili od talasa ilegalnih migranata.

Dnevni list