EU

Pitanje vremena kada će zemlje Zapadnog Balkana postati članicama EU-a

U fokusu videokonferencije zamjenika ministrice vanjskih poslova BiH Josipa Brkića sa zamjenikom glavnog tajnika Europske službe za vanjske poslove i političkim direktorom Enriqueom Morom bili su borba protiv pandemije COVID-19 te rezimiranje prošlotjednog Summita EU – Zapadni Balkan, u svjetlu čega su sugovornici suglasni da je Summit potvrdio daljnju predanost EU-a Zapadnom Balkanu. Zamjenik glavnog tajnika Mora je ocijenio da je pitanje vremena kada će zemlje Zapadnog Balkana postati članicama EU-a.

Brkić i Mora izrazili su i očekivanje da će biti usvojen višegodišnji proračunski okvir EU-a i da će, izdvajanjem planiranih sredstava za Zapadni Balkan, EU potvrditi politički, ekonomski i sigurnosni prioritet koji regija predstavlja za nju. Govora je bilo i o odgođenom sastanku političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana, održavanje kojeg je bilo planirano u travnju u Sarajevu, te je konstatirano da će skup biti održan u BiH čim to dopuste epidemiološki uvjeti.

Tijekom videokonferencije bilo je riječi i o aktivnostima na europskom putu BiH, o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, o predstojećim lokalnim izborima s posebnim naglaskom na izbore u Mostaru te o ukupnoj suradnji zemalja regije.

VEZANO

SAD osigurale dodatni milijun dolara za pomoć BiH

urednik

Političari sve bogatiji, narodi sve siromašniji: Vukovi siti, ovce na birou!

urednik

Koliko je realno da BiH do ožujka provede nužne korake za otvaranje pregovora sa EU?

urednik