BIH EU

Rezultati poziva 2023 Erasmus+ Inicijative europskih univerziteta

Prvi put obuhvaćen univerzitet iz Bosne i Hercegovine!

Europska komisija je danas objavila rezultate poziva 2023 Erasmus+ Inicijative evropskih univerziteta, koja pruža podršku savezima visokoškolskih ustanova. Prema današnjim rezultatima, spisak je proširen za sedam novih saveza europskih univerziteta, te sada ukupno 50 saveza obuhvata više od 430 visokoškolskih  ustanova u 35 zemalja. Poziv za 2023. godinu prvi put je otvorio mogućnost visokoškolskim ustanovama iz zemalja Zapadnog Balkana, koje nisu povezane s programom Erasmus+, da učestvuju kao punopravni partneri u pozivu.  

Kao jedan od devet partnera Europskog univerziteta za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace), u okviru inicijative Erasmus+ „Europski univerziteti – razvoj nove duboke institucionalne transnacionalne suradnje“, Sveučilište u Mostaru se našlo među ovih sedam novih saveza, za koji je predviđen iznos od gotovo 14,4 milijuna eura za početno razdoblje financiranja od četiri godine. Europski univerzitet za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace) je osnovan pod vodstvom njemačkog Philipps-Universität Marburg.

Savezi europskih univerziteta okupljaju novu generaciju Europljana koji mogu studirati i raditi u različitim europskim zemljama, na različitim jezicima i u različitim sektorima i akademskim disciplinama. Zahvaljujući ovim savezima, studenti mogu steći diplomu kombiniranjem studija u više europskih zemalja, što doprinosi međunarodnoj konkurentnosti visokoškolskih ustanova u Europi.

U jesen 2023. godine, Komisija će objaviti sljedeći Erasmus+ poziv za dostavljanje prijedloga, u nastojanju da ostvari zacrtani cilj europske strategije za univerzitete da se do sredine 2024. godine proširi na 60 saveza europskih univerziteta sa više od 500 univerziteta.

VEZANO

Opet se nešto ‘muti’ oko Aluminija?

urednik

Žene diskutirale o lokalnim izborima u Mostaru

urednik

SDP i NS potpisali ‘Mostarski sporazum’

urednik