EU

Sastanak na vrhu 27 zemalja članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana

BRUXELLES, (Hina) – Sljedeći tjedan održat će se video-konferencija čelnika zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana, a Komisija organizira donatorsku konferenciju za financiranje cjepiva protiv koronavirusa.

Sastanak na vrhu 27 zemalja članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana prema prvotnim planovima trebao se održati 6. i 7. svibnja u Zagrebu i trebao je biti najveći događaja tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Međutim, zbog pandemije koronovirusa umjesto fizičkog sastanka održat će se video-konferencija u srijedu 6. svibnja.

Europska komisija je prošli tjedan najavila financijsku potporu u vrijednosti većoj od 3,3 milijarde eura koju će EU i Europska investicijska banka dodijeliti u korist građana zapadnog Balkana.

Paket financijske potpore EU-a premašuje 3,3 milijarde eura i uključuje preraspodjelu sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći u iznosu od 38 milijuna eura za hitnu potporu zdravstvenom sektoru, posebno dostavom osnovne medicinske opreme za spašavanje života, kao što su osobna zaštitna oprema, maske i respiratori.

Zatim 389 milijuna eura za potrebe društvenog i gospodarskog oporavka i paket za ponovno pokretanje gospodarstva u vrijednosti od 455 milijuna eura u bliskoj suradnji s međunarodnim financijskim institucijama.

Uključuje i prijedlog makrofinancijske pomoći u iznosu od 750 milijuna eura i paket pomoći Europske investicijske banke od 1,7 milijardi eura.

Prvotno je bilo planirano da Komisija na Zagrebačkom samitu predstavi gospodarski i investicijski plan za regiju, kojim će se nastojati pokrenuti dugoročni oporavak, potaknuti gospodarski rast i poduprijeti reforme potrebne za daljnji napredak na putu prema EU-u. To je sada odgođeno za jesen.

Na video samitu bit će usvojena zajednička deklaracija kojom će se potvrditi europska perspektiva zapadnog Balkana.

U ponedjeljak počinje internetski donatorski maraton za prikupljanje sredstava za razvoj cjepiva protiv koronavirusa.

Na konferenciji, čiji je domaćin predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, cilj je prikupiti u prvoj fazi 7,5 milijardi eura temeljnog kapitala, od kojih četiri milijarde treba izdvojiti za razvoj cjepiva, dvije milijarde za liječenje i milijardu i pol za testiranje.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ističe da je cjepivo najbolja prilika da svijet zajedno pobijedi virus.

Očekuje se sudjelovanje vlada, tvrtki, organizacija, filantropa, slavnih osoba. Očekuje se da će Zaklada Billa i Melinde Gates igrati važnu ulogu. Važnu ulogu u projektu imaju Saudijska Arabija, Italija, Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška.

Sljedeći tjedan predviđene su tri ministarske video-konferencije. U utorak bi video-vezom trebali razgovarati ministri rada i socijalnih poslova i ministri za telekomunikacije.

U petak je predviđena video-konferencije euroskupine.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima.

VEZANO

Von der Leyen: Budućnost cijelog Balkana je u EU, spremili smo ekonomski paket

urednik

20 milijardi eura za Zapadni Balkan

urednik

EUROPOL evidentirao 27 islamističkih platformi sa Zapadnog Balkana

urednik