EU

Sattler najavio sastanak: EU je za BiH prioritet broj 1

Šef delegacije EU u BiH Јohan Sattler najavio je da će u utorak, 28. travnja imati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH te da bi volio aktivniji angažman članova bh. Predsjedništva o prioritetu broj jedan, a to je da BiH postane članica EU.

Također je izrazio očekivanje da domaći lideri do Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, 6. i 7. svibnja, postići saglasnost o daljim koracima BiH ka EU.

– Od utorka ćemo konkretnije razgovarati kako da dođemo do Akcionog plana o pitanju rješavanja 14 ključnih prioriteta Europske komisije – istakao je Sattler u emisiji Aktuelno RTRS-a.

– EU je dala zeleno svjetlo za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i to je dobra vijest za BiH i čitav regiju – istakao je šef delegacije EU i dodao da je predstavljena nova metodologija za proširenje EU što podrazumijeva da se proces mora podići na viši nivo gdje će se osnažiti interakcija između zvaničnika EU i političara iz zemalja Zapadnog Balkana kroz odgovarajuća tijela da proces bude dinamičniji.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u vezi s pandemijom virusa korona Sattler je naglasio da je EU osigurala sedam milijuna eura medicinske pomoći BiH, od čega dva milijuna za Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta je unapređenje funkcionalnosti BiH, suzbijanje širenja korone virusa i borba za ljudske živote, te borba za radna mjesta.

VEZANO

Sattler na poslovnoj konferenciji u Banjoj Luci: Plan rasta je prilika za BiH koja se ne smije propustiti

urednik

Nešić, Hurtić i Sattler o tranziciji upravljanja migracijama i europskom integracijskom procesu BiH

urednik

Sastanak Osmorke i HDZ-a sa Sattlerom i Murphyem: Očekuje se Schmidtova odluka!

urednik