EU

Sattler: Novi početak – Jedinstvo ispred podjela

SARAJEVO – U posljednjih nekoliko tjedana stvari koje su se nekad činile nezamislivima sada su postale uobičajene, poput fizičke distance, rada od kuće, sastanaka i donošenja odluka virtualno. Kada se ova kriza završi, svijet se neće vratiti uobičajenim načinima funkcioniranja: stvari će se promijeniti.

Europska unija se brzo prilagodila novoj stvarnosti. Našli smo načine da za naše partnere na zapadnom Balkanu osiguramo hitnu pomoć u borbi protiv virusa. Isporuka medicinske opreme financirane sredstvima EU je već u tijeku, dok će se srednjoročna i dugoročna ekonomska pomoć početi koristiti u narednim sedmicama i mjesecima. Solidarnost na djelu!

Vrata EU otvorena

U prvim sedmicama nakon izbijanja pandemije u Bosni i Hercegovini bilo je ohrabrujuće vidjeti kako se dugogodišnji problemi i prepreke ostavljaju po strani da bi građani dobili potrebnu pomoć. Kako su reagirali žitelji BiH? Učinili su ono što uvijek rade, u svakom dijelu ove zemlje, svih njenih oblasti i svake zajednice. Preuzeli su inicijativu i doprinijeli rješenjima, pokazujući solidarnost i otpornost.

Danas BiH sudjeluje na summitu EU i zapadnog Balkana, na kojem se očekuje da susjedne zemlje izvijeste o snažnom napretku i predlože kredibilne regionalne inicijative. Domaćin summita je Hrvatska, kao predsjedavajuća Vijeća. Summit je prvobitno trebao biti održan u Zagrebu, ali se zbog pandemije održava u virtualnom formatu, što je još jedan primjer kako se stvari mogu dramatično promijeniti u vrlo kratkom roku.

Vjerujem da današnji događaj može i treba označiti novi početak za BiH.

Sada je važno da stare prepreke ne izađu ponovo na površinu dok zemlja bude izlazila iz krize, kako bi bila u mogućnosti brže napredovati ka članstvu u EZ. Vrata za Uniju ostaju otvorena, a žiteljima se mora omogućiti da to i iskoriste.

Lideri da naprave korak naprijed

Prošlog tjedna tri člana Predsjedništva BiH ponovili su svoje opredjeljenje ubrzanju europskog puta BiH kroz angažman na rješavanju 14 prioritetnih oblasti utvrđenih Mišljenjem Europske komisije. Inicijativa predviđa inkluzivan proces koji uključuje Vijeće ministara i parlamente i Mehanizam koordinacije. Također se predviđa sudjelovanje civilnog društva i stručnjaka kroz različite forume.

Krajnje je vrijeme da lideri u ovoj zemlji naprave korake naprijed, posebno imajući na umu da su ovi prioriteti predstavljeni prije gotovo godinu dana, bez da su vlasti uradile mnogo na njihovom rješavanju od tada. Umjesto toga, post-izborne i druge političke razmirice otežale su nastavak neophodnih reformi.  

Demonstriranje jasne vizije o putu naprijed u  ovom trenutku je od najveće važnosti. Iskustvo iz prve ruke u posljednja dva mjeseca pokazuje da politički lideri u BiH mogu brzo i konstruktivno djelovati i mogu ispuniti svoje obaveze za dobrobit svih žitelja. Kada su ulozi visoki, a problemi i ciljevi zajednički, jedinstvo treba staviti ispred podjela.

Pandemija je još jednom dokazala koliko je važno da zemlja ima funkcionalne institucije.

Kako svijet bude izlazio iz ove krize, mnoge stvari će se neminovno promijeniti. Za BiH današnji virtualni samit EU i zemalja zapadnog Balkana može označiti novi početak. Nadam se da će se to i dogoditi.

Ogromna većina žitelja u cijeloj zemlji dijeli težnje članstva u Uniji. EU surađuje sa BiH na rješavanju pitanja prouzrokovanih pandemijom, a nastavit će raditi i na tome da zemlja napreduje u europskim integracijama brže nego je to bio slučaj prije krize.

Svi žitelji BiH priželjkuju novi početak. Ne za dvadeset godina, već danas.

Proces je ponovo pokrenut, a za stolom ima mjesta za sve.

Zajedno smo jači!

Zajedno smo EUropa.

Izvor:  Blog voditelja Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera

VEZANO

U BiH stiže 250 milijuna eura!

urednik

Dodik između ‘američkog čekića’ i ‘europskog nakovnja’ kupio novo vrijeme za sebe

urednik

Njemačka će raditi na konsolidaciji EU i geopolitičkom jačanju, zapadni Balkan ostaje u drugom planu

urednik