EU

Summit o Zapadnom Balkanu šansa za produbljenje veza između EU i regije

Europski parlament (EP) pozdravio je virtuelni summit o Zapadnom Balkanu kao šansu da se ponovno potvrdi povijesnu, političku i financijsku posvećenost Europske unije (EU) toj regiji i kao mogućnost za produbljenje veza između EU-a i jugoistočne Europe. U zajedničkoj izjavi, predsjedatelj Vanskopolitičkog odbora EP-a (AFET), predsjednici izaslanstava i izvjestitelji za zemlje Zapadnog Balkana, Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, potvrđuju posvećenost Unije nastaku transformacije regije.

Ocjenjuje se da je summit šansa i za sudionike iz zemlaja Zapadnog Balkana da potvrde svoju privrženost vladavini prava, demokraciji i nastavku reformi te da današnji skup potvrđuje da svaka prepreka može biti prevaziđena u posvećenosti procesu proširenja i da je punopravno članstvo u EU krajnji cilj. Dodaje se da je takvo javno izražavanje solidarnosti u vrijeme kada kampanje dezinformacija pokušavaju stvoriti podjele važnije no ikad.

“U ovim teškim vremenima, Europski parlament stoji rame uz rame sa svojim partnerima iz Zapadnog Balkana i potvrđuje svoju političku, financijsku i medicinsku pomoć bez presedana narodima regije“, stoji u izjavi u kojoj se dodaje da je summit i šansa za iskorak u procesu proširenja za sve sudionike tog procesa. Poziva se zapadnobalkanske partnere da čvrsto podrže europske vrijednosti te temeljno i snažno provedu sve potrebne reforme. Kao odgovor na to, EU će dodatno pomoći u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, provedbu socio-ekonomskih reformi i jačanju pravnih sustava, vladavine prava i demokratskih institucija, a koje će, nadalje, ojačati regiju privlačenjem stranih investicija i jačanje gospodarstva. U izjavi se ukazuje i na značaj slobode medija i slobode izražavanja kao uvjeta demokracije.

Prema saznanjima Radija Slobodna Europa (RSE), EU će na zagrebačkom summitu iskazati “nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi Zapadnog Balkana”, ali će iz poruka izostati potvrda pune integracije zemalja regije u EU.

VEZANO

EU I SAD: Političari trebaju bez odlaganja odblokirati sredstva MMF-a

urednik

Slovenija ponovo otvorila međunarodni zračni putnički promet

urednik

EU oprezno otvara unutarnje granice, vanjske ostaju zatvorene

urednik