EU

Varhelyi: EU i zapadni Balkan ojačali odnose

Komesar za proširenje Europske unije Oliver Varhelyi ocjenjuje da Evropska unija (EU) i zapadni Balkan ojačanih odnosa izlaze iz krize u vezi s COVID-19.

Govoreći o podršci EU zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19, poručio je da pružanje pomoći nije utrka nego smislen i koristan čin.

– Izlazeći iz krize naš odnos s regijom postaje jači, a partneri se osjećaju povezanijima s EU-om – napisao je na Twitteru, prenosi Al Jazeera Balkans.

Nakon samita čelnika EU i zapadnog Balkana naglasio je da završna Deklaracija samita potvrđuje da podrška i saradnja koju EU ima s regijom “uveliko nadilazi ono što drugi partneri mogu osigurati”.

– To je rečenica iza koje su stali svi čelnici EU27, ali i čelnici sa zapadnog Balkana – napominje Varhelyi.

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti nedavno je najavio snažno povećanje finansiranja zapadnog Balkana u ovoj godini od 1,7 milijardi eura, u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde eura.

U obraćanju na zagrebačkom virtualnom samitu Evropska unija – Zapadni Balkan naveo je da će EBRD pojačati podršku reformama, koje će regiji pomoći da se izbori s ekonomskim utjecajem pandemije korona virusa.

Po njegovim riječima, EBRD će, također, kombinirati vlastitu finansijsku podršku regiji s grantovima partnera iz EU-a.

VEZANO

VEĆ SE TRAŽE IZLIKE Dodik: Od nas se očekuje promjena Ustava a to će ići teško

urednik

Njemačka rampa za radnike sa Balkana

urednik

Europska unija solidarno uz Bosnu i Hercegovinu i u teškim vremenima

urednik