EU

Zovko: Očekujemo jači odgovor Komisije i preporuke za pomoć turističkoj sezoni

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je najavu povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona o sveobuhvatnoj europskoj podršci sektoru turizma koji je teško pogođen trenutačnom krizom koju je uzrokovao virus Covid-19.

Zovko je naglasila kako europski turistički sektor obuhvaća između 10 i 11 posto europskog BDP-a i zapošljava preko 27 milijuna ljudi čime čini gotovo 12 posto ukupnih radnih mjesta unutar Europske unije.

“Sada očekujemo snažniji odgovor Europske komisije i preporuke kako pomoći našoj turističkoj industriji, kako otvoriti granice i kako se uspješno nositi sa spašavanjem naše turističke sezone. U tom cilju pozdravljam sve dogovore, uključujući i one bilateralne, kako bismo iz dana u dan pomagali malim i srednjim poduzećima i našoj turističkoj industriji od koje ovise mnoga radna mjesta u Republici Hrvatskoj. Kao vaša zastupnica za to se zalažem i zalagat ću se ubuduće”, naglasila je Zovko.

Najavljene mjere potpore Komisije za turističku industriju nadopunit će i pojačati mjere poduzete na nacionalnim razinama zemalja članica. Mjere Komisije uključuju podršku za likvidnost, fiskalne mjere, ublažavanje pravila o državnim potporama, nove smjernice o pravima putnika i primjenu direktive o paketnim putovanjima, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

VEZANO

Europska unija upozorila da bi mogla uvesti sankcije Turskoj

urednik

Europa i dalje podijeljena po pitanju migranata

urednik

Zovko: Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz

urednik