DNEVNI FOTO IZBOR UREDNIKA

Murali i grafiti uljepšali javni prostor Mostara (FOTO)

MOSTAR, 20. rujna (FENA) - Unatoč epidemiji i ove godine u Mostaru se, deveti put za redom, okupila ekipa umjetnika, volontera i ostalih entuzijasta na Street Arts Festival te svojim radom doprinijela ljepšem izgledu javnog prostora Grada na Neretvi. (Foto FENA/Mario Obrdalj)

Unatoč epidemiji i ove godine u Mostaru se, deveti put za redom, okupila ekipa umjetnika, volontera i ostalih entuzijasta na Street Arts Festival te svojim radom doprinijela ljepšem izgledu javnog prostora Grada na Neretvi.

(Foto FENA/Mario Obrdalj)

U fokusu Festivala bilo je oslikavanje murala te prilagođen off program za sudionike, volontere, partnere, prijatelje i suradnike.

“Ovakvim dokumentiranjem vremena u kojem živimo, doprinosimo vrijednosti i dobrim osobinama i naših vlastitih i onih zajedničkih života. Kako je naš zajednički prostor osobna i kolektivna odgovornost, ovo jeste jedan vid ljudskog i umjetničkog načina propitivanja te konstruktivnog kritiziranja koje otvara mogućnost korektiva društvene zbilje”, poručili su organizatori.

(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Marina Đapić, jedna od organizatorica Festivala kazala je za Fenu kako je na ovogodišnjem Street Arts Festivalu sudjelovalo 20 umjetnika, većinom lokalnih i iz gradova BiH, te troje iz Srbije.

– Ovo je bila jedna Balkan verzija fokusirana većinom na domaće umjetnike kako bi se pokazala njihova snaga i potencijal, a samim time i da ih se afirmira – kazala je Đapo.

Festival je obuhvatio 30 lokacija u gradu Mostaru gdje se oslikavani murali i grafiti, a nastavila se i urbana revitalizacija Partizanovog igrališta u blizini stare jezgre grada, koje bi trebalo postati jedno od glavnih urbanih i sportskih okupljanja za mlade.

(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Upitana koje su teme ovogodišnjih murala, Đapo je kazala kako nikada nemaju određenu temu jer poštuju umjetničku slobodu.

– Zanima nas što će sami umjetnici promisliti i kakve će ideje dobiti za Mostar i na osnovu tih njihovih ideja raspoređujemo murale, a nekada se prvo odredi zid pa oni na osnovu samog prostora i lokacije odluče što će raditi – kazala je.

Istaknula je kako ove godine ima dosta murala vezanih za samu arhitekturu prostora, od kojih su neki dekorativni, dok neki šalju određene poruke.    

. (Foto FENA/Mario Obrdalj)

Đapo je kazala kako su jako zadovoljni ovogodišnjim Street Arts Festivalom, posebice što se održavao u uvjetima epidemije.

– Bilo je zaista teško raditi jer je veliki pritisak, ali smo se pobrinuli da sve bude u skladu s preporukama. Smatram da smo imali uspješan Festival koji iza sebe ima zaista kvalitetnu produkciju – zaključila je Đapo.

(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Festival je službeno počeo 7. rujna, a jedno njegovo poglavlje zatvoreno je sinoć predstavljanjem izložbe grafita umjetnika iz Berlina “Everything will be ok” koja je održana u OKC Abrašević.

Koncept i program Festivala organiziran je u skladu s epidemiološkim mjerama, a podržan je od Fonda otvoreno društvo u BiH, Grada Mostara, NDC Mostar, Vijeća mladih Grada Mostara, a implementiran uz partnersvo Udruženja Fora, OKC Abrašević, LDA Mostar, Urbane kuće IDEAA i Dsrifv Partizan.

VEZANO

HERCEGU URUČENA ZAHVALNICA MOSTARSKOG CARITASA

urednik

Što se sve događalo na sjednici Gradskog vijeća Mostara?

urednik

Promocija knjige „Nemoj ići u Anderlecht“, Srđana Gavrilovića u Pavarotti centru

urednik