DNEVNI Hrvatska

Sinj pohodilo više od 150 tisuća vjernika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

U Sinju, najvećem marijanskom svetištu na južnim prostorima Hrvatske u utorak je proslavljen blagdan Velike Gospe, uz poruku apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije Želimira Puljića da su čestite majke snaga obitelji i budućnost društva.

U devet dana otkad su na programu mise devetnice, uključujući i današnje završno slavlje, Sinj je pohodilo više od 150 tisuća vjernika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a današnjem slavlju prisustvovali su i brojni stranci.

Sinjsko slavlje počelo je misom zornicom na tvrđavi Grad, a potom je održana tradicionalna procesija ulicama grada u kojoj su alkari, policajci, vojnici, mladi svećenici i predstavnici raznih udruga nosili sliku Čudotvorne Gospe Sinjske koju Sinjani posebno štuju kao svoju nebesku zaštitnicu otkako je, vjeruje se, pomogla malobrojnim braniteljima 1715. nad turskim neprijateljem u njihovom naletu.

Nakon procesije na Trgu Franje Tuđmana misu je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, koji je istaknuo da su “čestite, uzorne i plemenite majke snaga obitelji, duša naroda, stožer života i budućnost društva”.

Ustvrdio je da nema gotovih recepata koje bismo mogli naučiti i u životu provoditi, osim one Isusove preporuke “rasti u milosti i krjeposti pred Bogom i pred ljudima”.

Moglo bi se ipak kratko i jezgrovito reći kako je “za pravo i prosvijetljeno materinstvo nužna i korisna vjera u Boga, česta molitva i iskrena pobožnost”, rekao je Puljić.

Misno slavlje nastavlja se i poslijepodne i to završnom svečanom svetom misom na Trgu Franje Tuđmana u 18 sati koju će predvoditi provincijal provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita fra Marko Mrše.