DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Neukrotivi Stanivuković u areni sa Dodikom za obraz i moć!

Gradonačelnik  Banja  luke, hiroviti i beskompromisni Draško Stanivuković  odvažno se u klinču bori protiv daleko masivnijega i nemilosrdnijega  političkoga egzekutora, nekrunisanoga srpskoga nacionalnoga poglavice  Milorada Dodika. Stanivuković se tuče za osobni obraz i prestiž, za oporbu, za   Banja Luku i generalno protiv krutoga režima, kriminala i korupcije. On vodi i izbornu  kampanju i nesebično pomaže kolegici Jeleni Trivić u obračunu sa  konkurentom Dodikom za poziciju predsjednika RS. S druge strane uznemireni  Milorad Dodik zloupotrebljava entitetski institucionalni aparat i financijama  pokušava oboriti na pleća svoje političke rivale. Naravno, Banja Luka, kao  najveći grad u entitetu čiji glasači obično presude i iznjedre izbornoga  pobjednika i buduće vladare, je ciljana Dodikova meta.

Oprobane metode iz Doboja

Svjestan je premazani  pragmatičar iz Laktaša da se izbori dobivaju u glavnome gradu pa je nasrnuo  najpodlijim metodama na prvoga čovjeka grada mlađahnoga Draška  Stanivukovića. Zavrnuti slavine i grad priključiti na infuziju, oprobana je  matrica Milorada Dodika sa kojom je svojevremeno slomio gradonačelnika  Doboja Obrena Petrovića i doslovce razorio njedra utvrde SDS sa svojim SNSD-om. Bezočno je zavrnuo sve slavine i financijske kanale prema Doboju i Petrović je morao na koljena. Dotadašnji gradonačelnik Obren Petrović odlazi u Parlamentarnu skupštinu BiH, a Dodik ga postavlja na čelo Gradskog odbora stranke čime završava okupaciju Doboja.

Obren Petrović je kapitulirao pred Dodikovim mamcima i privilegijama, pravdajući se da je Doboj bio pred izdisajem. Draško Stanivuković pokazuje osobine fajtera i lucidno prti narod na pleća surovoga ‘batinaša’ iz Laktaša.

– Banja Luka posljednjih godinu i pol dana trpi ogromne i do sada neviđene političke, ekonomske i ustavne udarce! Ovakve udarce Banja Luka nije trpjela ni od neprijatelja u najvećim ratovima. Ostaje da se borimo i da u ovim surovim uvjetima  zadržimo snagu i optimizam kako bismo obranili naš grad, nepokolebljiva je objava rata Dodiku do istrebljenja iz usta mladoga  gradonačelnika. I Stanivuković i Dodik još uvijek ipak razmjenjuju vatru sa distance i udaraju na neuralgične točke u tuđem dvorištu. Tako je Draško  Stanivuković upalio autobus i parkirao ga ispred Sveučilišnoga kliničkoga  centra, gdje stoluje kontaminirani direktor Džajić, ponajbolji prijatelj Milorada  Dodika i velika stranačka uzdanica, ali istodobno, po prozivkama oporbe i simbol beskrupulozne pljačke i korupcije, naročito na vrhuncu pandemije.  Istodobno, osim što financijama davi  Banja Luku i batina Stanivukovića,

Priča o špijunima i izdajnicima

Dodikova  mašinerija uporno iskopavane dokazano plaćeničko i špijunsko  vazalstvo Draška Stanivuković ali i svih ključnih oporbenih čelnika spram zapadnih službi, prije svega Britanskih. 

Dragoslav Topić, vijećnik  SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, rekao je da su maske pale i da je jasno kako sa Draškom Stanivukovićem upravljaju stranci kao i njegovim stranačkim kolegama, prije svega Jelenom Trivić.

– To što mora na njen rođendan samo govori koliko je u službi nekih stranih centara moći da u vlastitoj stranci  nema nikakvu snagu. Bit će interesantno promatrati kako Stanivuković mora  biti  poslušan i dodvoravati  se Trivić, kojoj je očigledno izuzetno važno da pokaže da je glavna i da je iznad Stanivukovića.

Otud, uvjeren  sam, i njegova frustracija koju pokušava  liječiti vozajući autobus po Banjaluci dok grad pada u sve veće probleme, poručio je Topić,

Tako da se nekako izborna kampanja i borba za prevlast u RS zapravo vodi između prozapadnih i proruskih političkih centara moći.       

Skupštinska većina odbila je nedavno i plan raspodjele suficita iz prethodnih godina, kao i grantovska sredstva u iznosu od 10 milijuna namijenjena sanaciji gradske toplovodne mreže.

– Po pitanju Dodikovih prijetnji iz izborne noći i da li su one danas ostvarene, ja bih rekao da su one postale još gori košmari od onoga što sam ja lično ikada mogao zamisliti, a bojim se i Banjalučani. Mislio sam da će to imati jedan stupanj , ali ovaj intenzitet, ovaj kontinuitet i ovaj političko zločinački čin Banjaluke, Banjalučana i moja lično. Ovo već prelazi u domenu, ne politike, nego životne egzistencije, grada i građana, isplate plata radnicima u Gradskoj upravi, isplate plata prijevoznicima, mogućnost investicija i ulaganja i najveću nestabilnost, ogorčeno je  dočaravao  surove metode  režima  gradonačelnik Stanivuković.

U jednom trenutku je zaprijetio masovnim izlaskom banjalučana na ulice.  Možda je taj adut ipak ostavio za samu završnicu obračuna sa Dodikom i njegovim vodonošama.