DNEVNI IZBOR UREDNIKA

‘SRPSKI SVET’: Autokrati s zapadnog Balkana namirisali krv i kreću u realizaciju svojih mračnih ciljeva?

Piše: Dragan Bradvica

Svijet i demokracije kakve poznajemo na kušnji su više no ikada i trenutno uistinu jeste veliko pitanje u kakvom ćemo svijetu živjeti za desetak godina. Stari svjetski poredak je već gotov, a novi je u stvaranju. Brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu stvari su se dodatno zakomplicirale, a posljednjim napetostima između SAD-a i Kine mogu se i eskalirati. Rusija jeste vojna, ali ne ekonomska sila tako da, uz neke rastuće države, stvari će se rješavati na relaciji SAD-EU-Kina, a ukoliko se upravo na tim relacijama ne nađe zajednički jezik i rješenja za budućnosti, planeti prijeti potpuna katastrofa. Sve ovo je, kako to obično i biva, diljem Europe iznjedrilo čitav niz radikalnih lijevih i desnih pokreta i stranaka, populista koji malo po malo postaju sve značajniji, pa je izgledno da bi u nekim od najjačih država članica Unije mogli i na vlast. U vremenima teške krize i velikog i opravdanog razočarenja žitelja političkim elitama prolaze populistička, laka rješenja umiksana s nacionalizmom i religijskim pitanjima. Dakle, sve ono od čega žive autokrati na zapadnom Balkanu koji su već namirisali krv i pripremaju teren za ostvarenje svojih mračnih ciljeva. Hoće li balkanski lonac ponovno proključati?

‘Srpski svet’ razigraniji no ikada

Ruska invazija na Ukrajinu i dalje ne jenjava, a u ovom trenutku se ne vidi niti njen kraj. Jasno je kako je invazija pokazala kako Ruska Federacija danas ima samo još iluziju vlastite moći ali ruska vojska i dalje je duboko na teritoriju Ukrajine. To je, naravno, itekako ohrabrilo velikodržavne projekte u regiji, a naročito onaj koji nas je sve ne tako davno umotao u crno – onaj velikosrpski. Danas je on umotan u kovanici ‘srpski svet’ koji se itekako razigrao na samom početku ruske invazije, ali s obzirom da stvari nisu tekle kako su planirali, ipak se malo primirio. Posljednjim napetostima na relaciji Kina-SAD oko Tajvana, opet se probudio. Srpski političari iz regije utrkivali su se tko će se više uvući u njedra Kine. Naravno, samo s jednom nadom – kako će se zapadni svijet srušiti kao kula od karata, a novi kreirati Kina i Rusija. I to neskriveno ističu. Tako član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik svoje biračko tijelo uvjerava kako su Francuska, Njemačka, Velika Britanija pa čak i SAD na koljenima, a Mađarska, Rusija i Kina rastu te će biti okosnice multipolarnog svijeta. Dakle, sve ono što je godinama tvrdio kako svijetu ne treba nikakav ‘svjetski policajac’ je palo u vodu – on vrlo rado želi svjetske policajce ali u liku Rusa ili Kineza. Srpski nacionalisti u Crnoj Gori također su došli na svoje pa je ta do jučer najstabilnija država u regiji postala najnestabilnija s tendencijom da stvari idi i na gore.

Razigrao se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pa sada više ne nastupa ‘u rukavicama’ nego otvoreno prijeti.

– Obranit ćemo našu zemlju i pobijediti. Nemojte nam više prijetiti, kazao je Vučić prilikom obljetnice ‘Oluje’ pa nije teško pogoditi koje je upućena ova poruka i koga to europeizirani radikal želi pobijediti. Nešto ranije je istu rečenicu uputio i Kosovu. Više se ništa ne skriva, nego je odašilju jasne prijetnje drugima kako će ih se pobijediti. Naravno, nitko iz regije nije niti napada Srbiju, nego je upravo Srbija bila ta koja je 90-ih izvršila agresiju na Sloveniju, Hrvatsku i BiH. Slična matrica kakvu je Rusija koristila prilikom agresije na Ukrajinu – to radimo jer će oni nas možda nekada u budućnosti ugroziti.

Sve karte na Rusiju i Kinu

A kako je tome tako svjedoči i Vladimir Đukanović, jedna od perjanica Vučićevog SNS-a, koji je 31. srpnja napisao na Twitteru: ‘Sve mi se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana. Volio bih da griješim’. Rusija od samog početka agresije poručuje ovu infantilnu krilaticu – u Ukrajinu su ušli kako bi uradili denacifikaciju.

Dnevni list je u nebrojeno navrata pisao o ovome, upozoravajući kako ‘srpski svet’ ne znači samo objedinjavanje Srbije, dijela Kosova, Crne Gore i dijela BiH – RS-a, nego i mnogo više. Vučiću je Hrvatska uvijek bila ‘kost u grlu’, koristio je sve moguće prilike da prema Hrvatskoj odašilje ‘otrovne strelice’, na konferencijama za medije koje nemaju nikakve veze s Hrvatskom ona je bila tema, a smetaju mu čak i Srbi koji turistički iz u Hrvatsku. Do ove godine sve je to nekako bilo u rukavicama ali te su rukavice sada pale i Vučić kreće otvorenog garda.

Iz svega ovoga poprilično se jasnim čini da su ideolozi i provoditelji politike ‘srpskog sveta’ sve karte bacili na to da će iz svih ovih turbulencija u svijetu kao najjači izaći Rusija i Kina, a da će upravo oni biti njihovi partneri u ovoj regiji i dobiti slobodne ruke da on nje rade što im volja. Ostaje samo pitanje shvaćaju li SAD, Velika Britanija i EU opasnost od projekta ‘srpskog sveta’ za cijelu Europu i hoće li napokon reći: ‘Dosta!’, a ne da je zapadni Balkan i dalje skrajnut i da više ovisi od utjecaja s Istoka nego onoga iz SAD-a ili EU. Stvari se globalno ne kreću u dobrom smjeru, jasno je kako velike sile neće ovu regiju imati niti blizu svojih prioriteta, ali ju nikako ne smiju u potpunosti ostaviti po strani. To je upravo ono što autokrati čekaju kako bi krenuli sa svojim mračnim naumima za koje smo se svi nadali da su umrli prije 30-ak godina. Danas su, nažalost, življi no ikada.