DNEVNI IZBOR UREDNIKA

VLASTI RS-a vs. SCHMIDT: Dok ga javno pokušavaju diskreditirati i vrijeđati s druge strane bespogovorno prihvaćaju sve njegove odluke

Piše: Dragan Bradvica

Od same najave kako će nekadašnji njemački političar Christian Schmidt postati novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini traju trzavice oko toge – kako na unutarnjem planu, tako i na međunarodnom. Istina jeste kako Rusija i Kina nisu na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija dale svoj blagoslov ali isti tako nisu pravile niti probleme oko procedura.

Nadalje, Schmidt se već sastao s mnogim najvišim dužnosnicima europskih zemalja, obratio Vijeću sigurnosti UN-a, ima ogromnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, jasno i glasno su ga  podržali i čelnici Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve…

Dakle, Schmidt je realnost u BiH i visoki predstavnik sa svim svojim ovlastima. A kako će ih itekako koristi pokazao je već u nekoliko navrata jasno davši do znanja da u našu zemlju nije došao turistički. Iako vlasti iz Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom se svojski trude javnosti predstaviti da ne prihvaćaju Schmidta, pa ga čak i vrijeđaju, u praksi je situacija sasvim drugačija – sve njegove odluke bespogovorno prihvaćaju.

Niz odluka

Naime, od samog dolaska u BiH Dodik na Schmidtu je pokušavao bildati svoje mišiće i pokazivati da je najveći baja. Kafanski rječnik, psovke i vrijeđanje su standardi dio njegovog javnog nastupa. Međutim, sve je ostalo sam o na tome. Schmidt, kao i u ostalom gotovo cijela međunarodna zajednica osudili su pokušaj vraćanje nadležnost s državne razine na entitetsku i Dodik se, naravno, povukao. Od toga nema ništa.

Ostala je samo priča kako se sve odgađa za novih šest mjeseci i čekaju neka bolja vremena. A Dodik i ne krije što za njega znače ta bolja vremena – što manje demokracije u svijetu, a jačanje autokracije. On tako zaziva povratke ili neke nove Trumpove, Janše, Orbane i ine autokratski nastrojene lidere i otvoreno se divi Vladimiru Putinu, XiJinpingu ili RecepTayyipErdoğanu.

Nadalje, Visoki predstavnik u BiH povukao je bonske ovlasti, te suspendirao zakon RS-a o imovini. I tu su se vlasti iz RS-a povukle i nema apsolutno nikakvih odluka koje bi išle kontra one Schmidtove.

Bonske ovlasti Schmidt povlači i vezano za financiranje izbora, a onda su se i bh. vlasti brže, bolje potvrdile usvojiti državni proračun ikako im prije Schmidtovog upozorenja to nije padalo na pamet.

Dodikova dvostruka politika

Dakle, narodu se samo prospe priča i imaginarna snaga, ali se odluke visokog predstavnika itekako poštuju. Dodik i pri samoj najavi kako u BiH dolazi iskusni njemački političar nije krio svoje strahove – javno je kazao da kada je već takva situacija bolje da u BiH ostane Valentin Inzko, a ne da dolazi čovjek koji iza sebe ima zavidnu političku karijeru i iza kojeg stoji najjača država Europe.

I tako se od tada trudi braniti neobranjivo, ali, barem po riječima samog Schmidta, itekako pokušava stupiti u izravan kontakt s njime. Visoki predstavnik u BiH izjavio je da ga je Dodik pozvao da dođe na njegovo imanje u Bakincima kod Laktaša, ali da on to za sada nije prihvatio.

– Dodik i ja se poznajemo već godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje i popijemo piće. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nijemac, pa ćemo onda piti rakiju, kazao je Schmidt u intervjuu za BN televiziju. Komentirajući to što ga političari u RS osporavaju, Schmidt je kazao da onima koji se bave tom temom ne treba posvećivati puno pažnje.

– Mogu samo reći da sam u punoj funkciji, da sam nastupao u Vijeću sigurnosti UN-a, idem u Beograd i tamo me prihvaćajupredsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC-a. A kada imam blagoslov crkve, onda to mora biti to, naglasio je on.