DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Zbog boravišne takse dosad se prikrivao stvarni broj turista

Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o boravišnoj taksi na području entiteta.

Propisom se uređuju osnovni pojmovi u vezi s boravišnom taksom, obaveza plaćanja, obveznici i način plaćanja, visina, naplata, uplata, raspodjela sredstava, kao i nadzor, te kaznene, prijelazne i završne odredbe.

Tko plaća, a tko ne?

Obveznik plaćanja borvišne takse je domaći ili strani državljanin koji koristi uslugu noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj, zatim vlasnik plovila i svaka osoba koje borave na tom plovilu koje je na vezu u luci.

Strani državljani plaćaju taksu pod istim uvjetima i u istom iznosu kao i domaći državljani, a Zakon definira i što je taksa, tko su obveznici, a tko je oslobođen da ju plaća…

– Novac koji se prikupi dijelio bi se 80 posto turističkim lokalnim zajednicama, 10 županijskim, a 10 posto Turističkoj zajednici FBiH. Držimo se reformske agende da se ukinu svi parafiskalni nameti, a jedan od parafiskalnih nameta za gospodarstvo bila je turistička članarina. Županije, naravno, imaju svoje zakone i prema tim zakonima uplaćuju članarine, objasnila je ministrica Edita Đapo.

Prijedlogom zakona predviđeni su i izuzeci od plaćanja boravišne takse ili njenog plaćanja u umanjenom iznosu. Kako je propisano, do donošenja odluke Vlade, visina takse se utvrđuje u iznosu od 2,00 KM po svakom ostvarenom noćenju.

Izuzetno, po okončanju postupka proglašavanja turističkih mjesta u skladu s propisima iz oblasti turizma, visina takse utvrđuje se u ovisnosti od razvrstavanja jedinice lokalne samouprave kao turističkog mjesta, tako da se njena visina kod ugostitelja koji pruža usluge smještaja u turističkom mjestu utvrđuje u rasponu od 2,5 KM do tri KM po svakom ostvarenom noćenju.

– Sredstva prikupljena po ovom osnovu isključivo se koriste za realizaciju programskih aktivnosti na promociji i unapređenju turizma, razvoju i unapređenju turističke ponude, zatim nabavci promotivnog materijala, odnosno davanju informacija i obavljanja propagandnih djelatnosti kojima se promoviraju turističke vrijednosti, kao i za postavljanje i održavanje turističke signalizacije, navodi Đapo.

Lažni podaci

O Nacrtu zakona o boravišnoj taksi provedena je javna rasprava u trajanju od 60 dana, te je u skladu sa zaključcima oba doma Parlamenta FBiH došla pred Vladu. Raniji prijedlozi zakona, podsjećamo, nisu bili u skladu s ustavom. Problem boravišnih taksi dosad bio je i loš sustav naplate, te mogućnost prikrivanja stvarnog broja gostiju koji su ostvarili noćenja.

Turistički radnici ukazuju na  lošu evidenciju objekata koja nude smještaj, ali i na lažna prikazivanja stvarnog broja gostiju.

– Naše procjene kažu kako na prostoru HNŽ-a boravi dva do tri puta više turista nego što ih mi možemo na osnovu plaćene boravišne takse evidentirati. Kada bismo imali makar 80 posto uspješnost naplate takse, imali bismo puno više sredstava za unaprijeđenje i promiciju turizma, rekao nam je viši savjetnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a, Ramiz Bašić.

Naplata takse, prema njegovim riječima, dosad je bila problematična posebno u manjim sredinama. Takse su oslobođeni invalidi, osobe koje putuju zbog liječenja, kao i djeca – učenici osnovnih i srednjih škola koja su sudionici školskih putovanja.

H. Ž.