Lifestyle ZDRAVLJE

BORBA PROTIV VIRUSA: Kako podići imunitet kroz svakodnevnu prehranu?

Korona virus uzrokovao je ogromnu krizu u cijelom svijetu. Izvještaji iz velikog broja zemalja uglavnom su sličnog sadržaja. Konkretno, korona virus najviše ‘udara’ na osobe slabijeg imuniteta, ponajviše na one starije životne dobi, te na kroničke bolesnike. Zato nije na odmet još jednom podsjetiti i na pravilnu ishranu koja generalno može pomoći u borbi protiv virusa i bakterija. Naravno, teško je nabrojati sve namirnice korisne za jačanje imunosnog sistema, ali postoje neke koje bez puno razmišljanja možemo nabavljati i koristiti svakodnevno. Ne, to nisu brašno, šećer i ulje koji posljednjih dana bjesomučno nestaju s polica tržnih centara u cijeloj regiji, a zbog kojih naši građani već smišljaju viceve tipa ‘nećeš pravit kolače kad se razboliš’ ili ‘neće ti pita pomoć da ozdraviš od korone’…

Portal ‘živim.hr’ izdvojio je devet namirnica koje su uobičajene u našim krajevima a koje bi trebale biti redovito na našem jelovniku.

1. JOGURT

Jogurt sadrži puno probiotičkih bakterija, čuvara dobrog zdravlja. Možda i najbolji među mliječnim napicima je kefir.

2. BROKULA

Brokula je najkorisnija za organizam ako se jede svježa ili kratko kuhana. Bogata je vitaminima C, A i E te drugim antioksidansima.

 3. SUNCOKRETOVE SJEMENKE

Sjemenke suncokreta pune su magnezija, fosfora, vitamina B6 i E. Svi su oni nužni za normalno funkcioniranje imunosnog sistema.

4. ČEŠNJAK

Često se savjetuje za sprečavanje i liječenje prehlada jesti češnjak – zbog njegova karakterističnog spoja alicina, ali i zbog sumpora, minerala koji je po zastupljenosti treći u našem organizmu. Jasno je onda zašto ga je nužno imati u dovoljnim količinama.

5. MED

Moćna namirnica bogata  antioksidansima djeluje protiv širokog spektra bakterija, virusa, gljivica. Odličan je za jelo, ali i za vanjsku upotrebu. Ako možete nabaviti pravi med, svako jutro dobro je pojesti kašiku, za energetsko punjenje na početku dana.

6. CRVENA PAPRIKA

Kad se prehladimo, savjetuju nam da unosimo što više vitamina C. Ali, ne treba čekati bolest; smatra se da će obrambeni mehanizam tijela bolje raditi ako redovno unosimo dovoljne količine ovog vitamina. Crvena paprika jedna je od namirnica najbogatijih ovim vitaminom, ima ga više nego citrusno voće.

 7. ŠPINAT

Špinat, ali i sve zeleno lisnato povrće, obiluje antioksidansima pa se smatra poželjnim za dobar imunitet. Špinat možete jesti i svjež na salatu, ali nutricionisti ipak preporučuju da ga malo prokuhate. Tada ispušta adekvatnu količinu vitamina A, koji je snažan antioksidans, ali i druge vitamine i minerale.

8. CIKLA

Za zdravstvene svrhe posebno je popularan sok od cikle, ukusan je i iz njega se lako apsorbira sve vrijedno što cikla sadrži. Obiluje vitaminima, među kojima su najzastupljeniji vitamini C, B1, B2 i B12. Cikla sadrži i gotovo sve potrebne nam minerale, od kalija, kalcija, magnezija i željeza do broma, mangana ili joda. Njena snažna crvena boja potječe od antocijana, biljnog pigmenta kojeg ima i u borovnicama i crnom grožđu, a odlično djeluje na rad srca i krvnih žila, sprečava anemiju, djeluje antikancerogeno.

9. DREN

Ne tako popularan, ali svakako izuzetno koristan za zdravlje je dren ili drijen, čiji se plod drenjina može nazvati supernamirnicom. Obiluje taninima, pektinom, vitaminima i mineralima: plodovi su puni vitamina C, beta-karotena, željeza, magnezija, bakra. Ovo stablo može doživjeti i do 200 godina. Ne kaže se slučajno “zdrav kao dren”.

VEZANO

U BiH potvrđeno 3.040 slučajeva koronavirusa

urednik

Brazil drugi u svijetu po broju umrlih

urednik

U Sarajevu izoliran bh. soj virusa COVID-19

urednik