DOM

Najistaknutiji komad namještaja u vašoj spavaćoj sobi

Oduvijek ste htjeli da vaš krevet u spavaćoj sobi izgleda kao s naslovnica magazina ili iz španjolskih serijala? S trenutačno obogaćenom ponudom na tržištu to više nije problem. Za minimalno ulaganje možete imati prekrasno uređen krevet poštujući osnovna pravila uređenja interijera.

Krevet je najistaknutiji komad namještaja u vašoj spavaćoj sobi, bez obzira o kojem se modelu, dizajnu i boji radi. Zauzima najčešće najviše prostora i teško da ćete biti u mogućnosti staviti naglasak na drugi komad namještaja. Ukoliko ne možete ili ne želite mijenjati krevet, savjetujemo da se odlučite na novu posteljinu i novo svakodnevno pospremanje kreveta.

Veličina posteljine

Prilikom kupnje najbitnije vam je da znate veličinu posteljine koja odgovara vašem krevetu. Ukoliko niste sigurni, izmjerite vaš madrac i vaše prekrivače kojima želite promijeniti boju. Najčešće vam se nudi u specijaliziranim trgovinama posteljina izrađena od pamuka, poliester u kombinaciji s pamukom, svila, saten, vuna i slično. Ako želite prirodne materijale, predlažemo da prilikom ulaska u trgovinu odmah to naglasite kako bi vas trgovac uputio na odgovarajući odjel. Možete koristiti presvlake za prekrivač kojim se nećete prekrivati, pa vam u tom slučaju ne mora biti bitno imate li prirodni materijal posteljine. Najizdržljiviji je pamuk, možete ga održavati u perilici rublja, premda je i to diskutabilno jer ovisi o kvaliteti kojom je rađena plahta. Pročitajte deklaraciju za svaki od proizvoda prije kupnje.

U setovima često dolaze jastučnice i plahte uz navlaku za prekrivač.

Uzorak i tekstura

Uzorak i tekstura nove plahte trebaju biti u skladu s onim što želite postići. Pazite da ih kombinirate sa zavjesama, prostirkom na podu, ormarom, TV stalkom i drugim namještajem. Vaš se novi uzorak također treba uklapati s navlakama malih jastuka. Ako radite posteljinu po mjeri, onda možete tražiti pomoć dekoratera prilikom odabira.

Prvo birate osnovnu boju koja će dominirati na krevetu, primjerice siva ili ljubičasta. Potom ćete definirati kakvu vrstu dekoracije želite imati na vašim plahtama. Najčešće su to životinjski uzorci, geometrijski likovi ili cvijeće. Neka bude u skladu s vašim raspoloženjem.

Odabir plahte

Pri odabiru plahte trebate poznavati vrste: plahta s gumicom, obična plahta, navlaka za prekrivač, ‘suknja’ za krevet i eventualno navlaka za pokrivač. Rijetko da možete kupiti sve u kompletu, ali proizvođači nude u različitim pakiranjima iste uzorke i nijanse.

Pazite da se vaš krevet pri tome ne pretvori u livadu cvijeća ukoliko odaberete cvjetni uzorak. Ako ste odabrali cvjetni detalj na jastucima, nema potrebe da bude i na drugim prekrivačima.

Posteljinu obvezno izglačajte prije stavljanja na krevet. Nepravilnosti će odvlačiti pažnju od vašeg uloženog truda. Plahte na krevetu trebaju biti duže barem 40 cm od gornjeg dijela madraca kako biste rubove mogli utisnuti u krevet. Bočne strane obvezno uvucite ispod madraca kako se plahta ne bi pomjerala.

Optimalan broj dekorativnih jastuka je tri uz vaše jastuke na kojima spavate. Birajte dva veća i jedan manji koje ćete centrirati. Možda preferirate veći broj jastuka, ali pri tome računajte i na njihovo pospremanje prilikom odlaska na počinak. Dekorateri savjetuju da budete oprezni s bojama jastuka. Vaši osnovni jastuci na kojima ćete spavati mogu imati jednu boju, a dekorativni jastuci pri tome eventualno dvije boje. Ukoliko je tekstura vaše plahte i prekrivača neobična, odlučite se za jednobojne i male jastuke odgovarajuće nijanse. Ako pogriješite, vaš efekt će biti suprotan od elegancije i glamura koji želite postići.

Dodatne dekoracije

Dodatna dekoracija na krevetu može biti ‘suknja’, odnosno plahta koja pada na donjim dijelovima kreveta. Ona se stavlja na krevete koji su postavljeni na više konstrukcije. Stavljate je tako da gornje rubove uvučete ispod madraca i pričvrstite gumicama i kopčicama. Ona bi trebala stajati nepomično. Najčešći su izbor satenske suknjice koje se kombiniraju sa svilenim plahtama za postizanje efekta luksuza.

Na krevetu može biti i pokrivač u službi dekoracije. Njega ćete položiti samo 50 cm na kraj kreveta, nasuprot jastucima. Možete ga koristiti i kao prekrivač prilikom popodnevnog odmora, a da pri tome vaš krevet bude netaknut.

Zidni naslonjač

Krevet može imati i zidni naslonjač. Njega možete naručiti da se izradi po mjeri i ugradi na vaš postojeći krevet. Odlična je ideja za one koji uživaju čitajući i odmarajući se u krevetu. Bitno je da pokušate naslonjač izraditi u postojećoj boji kreveta i materijala. Ukoliko ne možete pronaći odgovarajuću boju, predlažemo lakiranje i mijenjanje trenutačne boje kreveta. U tom slučaju dobit ćete pravo osvježenje u vašoj sobi.

Na koncu odlučite se gdje ćete odlagati vaše nove dekoracije na krevetu prilikom odlaska na spavanje. Možete kupiti kovčeg za posteljno rublje koji stoji na donjem dijelu kreveta. Svaki dan prije odlaska na počinak u njega možete uredno pospremiti prekrivače i dekorativne jastuke. Predlažemo da njih ne koristite za prekrivanje i naslanjanje ako imate za cilj njihovu dužu uporabu i korištenje. Imat ćete manju potrebu za održavanjem čistoće i higijene, jer ćete češće mijenjati osnovnu plahtu i prekrivač. www.bh-dom.com