DOM

Stvorite mali vrt na balkonu

Veličina vašeg stana trebate prilagoditi iz udobnosti, funkcionalnosti, stila i dizajna. Ono što, osim skladnom krajoliku u kojem živimo svaki dan, posvećuje posebnu pozornost jest stvaranje malog vrta na balkonu, kako bi se održao kontakt s prirodom, piše dizajndoma.hr.

Budući da u stambenim zgradama dvorište nije dostupno, s čime možemo raditi je nekoliko četvornih metara naše terase. Da priroda i njezine ljepote ne čeznu za većinom dok smo u svom stanu, pokušavamo svoj balkon pretvoriti u malu oazu mira i savršenstva kojom dominira zelenilo. Iako uzgajanje biljaka na balkonima nije ništa novo u velikim gradovima, ipak je osvježavajuća spoznaja da pojedinci doista upravljaju naizgled sterilnim i praznim prostorom kako bi ga pretvorili u pravu džunglu.

Prisutnost biljaka u našoj neposrednoj blizini daje nam mogućnost lakšeg disanja, opuštanja i čišćenja uma. Okruženi zelenilom, na trenutak smo u stanju zaboraviti gdje smo u stvari, to jest izvan gradske vreve i buke. 

U trenucima kada se urbanost susreće s prirodom, nastaju prekrasne oaze koje nadahnjuju i oplemenjuju ljudski um i tijelo. Trebate samo malo dobre volje i vješto planiranje prilikom odabira biljaka, iako može biti teško pogriješiti da biste stvorili svoj zeleni balkon u velikom gradu.

Mogućnosti su gotovo neograničene. Od biljnih vrsta u obliku puzavica, do onih koje se mogu objesiti s ruba balkona. Svaka pedala može biti mjesto za saksije za cvijeće i ukras po vašem izboru. Jednom kada počnete pospremiti balkon i napunite ga zelenilom, gotovo nikad nećete moći stati.