DOM

ZIDNE POLICE: Jednostavan način da osvježite prostor brzo i lako

Nedostatak prostora često nas tjera da razmišljamo na kreativan način i svoj dom uredimo drukčije. Postavljanje polica u vaše prostorije zasigurno je jedan od najjednostavnijih načina da osvježite prostor brzo i lako, a uz to da ulaganja budu minimalna.

Za uređenje zida potrebno je nešto mašte, jer se one moraju uklopiti u manjak prostora, stopiti s postojećim namještajem i bojama te svakako služiti svrsi. Da bi soba bila ispunjenija i toplija, odlučite se za police u koje možete staviti stvari koje će vas raspoložiti. To mogu biti vaše omiljene knjige, mirisne svijeće, cvjetne dekoracije ili suveniri s putovanja. One ne moraju zauzimati puno prostora, kao što i ne moraju biti klasične bež – boje drveta ili bijele. Posebno ako je riječ o dječjoj sobi, dajte si mašti na volju i odaberite pruge, cvjetne uzorke, točkice i slično.

RAZLIČITI OBLICI

Police u različitim oblicima, primjerice, krugovi, oblik stabla, ugaone police, neobično rezane i slično odaberite ako vaš dom ima prostora za maštovito uređenje, a vi preferirate taj stil. Ako ste spremni izdvojiti nešto više novca, onda će za vas biti odlične police s potpisima različitih dizajnera. Primjerice, neobično je vidjeti kako je netko iskoristio gramofonske ploče kako bi ukrasio police, ali s druge strane, morate biti ljubitelj takvog stila kako vam uskoro ne bi dosadile.

SKRIVENA SKLADIŠTA

Police koje služe kao dodatni kabineti ili skrivena skladišta su obično drveni boksovi s vratima koji su pričvršćeni u gornji dio zida. Odlično su rješenje da popunite prostor iznad TV-a, kuhinjskog stola ili iznad klupe u hodniku. Mogu služiti za odlaganje posteljnog rublja iako se nalaze u dnevnoj sobi. Da ne bi bili boksovi monotoni, možete na njih nalijepiti dekorativne naljepnice ili ispod staviti led rasvjetu.

KUTNE POLICE

Kutne police mogu biti otvorene i zatvorene. U dnevnoj sobi ih možete staviti u kut između dvosjeda i trosjeda. Dodatno se mogu ukrasiti cvijećem koje pada, a u ravnini staviti slike i druge ukrase na zidu. Ako je vaša stolarija neobične boje, onda stavite kutne police u istoj boji (ili uzorku). Vaš će prostor izgledati kao da ste planski uređivali ovim jednostavnim trikom.

POLICE U KUPAONICI

Za police u kupaonici najvažnije je da im ne smeta vlaga te stalno mijenjanje temperature. One će služiti kao stalak za dekoraciju ili odlaganje potrepština u kupaonici. Možete na njih uredno poredati ručnike, pribor za kosu, fen i slično. Svakako da police mogu biti i zatvorenog tipa. Pazite samo kod ugradnje da vam ne ometaju saginjanje kako biste izbjegli ozljede.

ČELIČNE POLICE

Za vaše skladište, balkone, predsoblja, podrume i okućnice odaberite čelične police. One mogu izdržati veliku težinu, pa su primjerene za ove prostore. Dobra vijest je da se lako održavaju, jednostavne su za čišćenje i jako su izdržljive. U trgovinama se raspitajte oko različitih mogućnosti za ugradnju, jer od toga uvelike ovisi njihov vijek trajanja.

PODNE POLICE

Podne police i pregrade praktične su kada želite odvojiti više prostorija. Posebno su zanimljive za poslovne prostore ili odvajanje dnevne sobe od privatnog dijela. Ovisno u koji prostor ste ih smjestili, možete ih različito popuniti. Ako imate prostora za dekoraciju, onda kupite više različitih boja i uzoraka boksova s poklopcem i stavite ih u police kako biste izbjegli monotoniju.

STAKLENE POLICE

Nemojte zaboraviti da police mogu biti i staklo. Ono je toliko postalo popularno posljednjih sezona da se rade staklene police i po narudžbi raznih boja i oblika. One su lake za održavanje, dugotrajne i možete ih ukrasiti s minimalno detalja.

Police ne moraju biti ugrađene u zid. Možete pustiti lance sa stropa i na njih zakačiti police. Police možete postaviti i na metalne šipke koje vire iz zida ili staviti drvene nogare ispod koje će biti oslonac sa stolića.