DNEVNI GASTRO

53 restorana je dospjelo u prvi Michelinov istambulski vodič

Michelin sa zadovoljstvom predstavlja prvi izbor restorana MICHELIN Guide Istanbul 2023. Sa 53 restorana koja su izabrana, kulinarska mapa Istanbula je veoma impresionirala inspektore MICHELIN Guidea. Među ovim restoranima, deset je dobilo Bib Gourmand, a četiri druga su dobila jednu MICHELIN zvjezdicu. Neolokal je svojoj crvenoj zvijezdi dodao MICHELIN Green Star, kao priznanje za svoj pionirski pristup održivoj gastronomiji. Konačno, TURK Fatih Tutak je debitirao u Vodiču sa dvije MICHELIN zvjezdice za svoju izuzetnu kuhinju.

– Prezentacija prvog izbora restorana MICHELIN Guide Istanbul je povijesni trenutak kako za naše timove inspektora tako i za ovaj jedinstveni grad. Sa 53 restorana, uključujući objekte sa 5 zvjezdica, naš izbor baca svjetlo na širinu ovog talentiranog kulinarskog krajolika, ponosnog na svoj identitet i tradiciju, ali i otvorenog prema svijetu. Istanbul je oduvijek bio istaknuta kulturna i turistička destinacija. Danas se s MICHELIN vodičem nadamo da ćemo domaćim i međunarodnim gurmanima izraziti da je to i glavna gastronomska destinacija, rekao je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor MICHELIN vodiča.

TURK Fatih Tutak je odlikovan sa dvije MICHELIN zvjezdice

Nalazi se u četvrti Şişli Bomonti, na europskoj strani, TURK Fatih Tutak nudi modernu i sofisticiranu pozornicu za gurmane koji traže tipične turske okuse, koje je pametno reinterpretirao šef kuhinje Fatih Tutak. Ovaj talentirani profesionalac, čija međunarodna karijera ga je  dovela u dodir sa svjetskom kulinarskom elitom, vratio se u Tursku 2019. i otvorio ovaj vrhunski restoran. Kulinarski preparati, koji često sadrže nježne kisele i dimljene note – potpis kuhara – otvoreni su, precizni i što je još važnije, izražavaju naklonost kuhara prema svom kraju i svojim korijenima. Čuveni manti – odaju počast njegovoj majci – postale su ikone, baš kao i posluženje deserta, koje se odvija u otvorenoj kuhinji.

Četiri restorana nagrađena jednom MICHELIN zvjezdicom

Odražavajući izvrsnost istanbulske kulinarske scene, četiri restorana, koji dijele privrženost turskim proizvodima i okusima, dobivaju jednu MICHELIN zvjezdicu.

Smješten u susjedstvu Yeniköy, Araka predlaže bijeg od gradske vreve. Na meniju, šef kuhinje Zeynep Pınar Taşdemir kreira veoma ličnu i odvažnu kuhinju sa fokusom na sezonsko povrće i začinsko bilje. Ljuti, kiselkasti i ljuti okusi se odlično kombinuju i uravnotežuju, poput pirea od bundeve začinjenog zaatarom i serviranog sa mariniranim povrćem i toplim maslinama u pikantnom sosu.

U Mikla, u četvrti Beyoğlu Pera, kuhinja se vraća anadolijskoj tradiciji sa daškom inovacije. Slaveći svo bogatstvo i raznolikost turskih proizvoda, kreacije nude eksploziju okusa. Fleš kuhana i pečena hobotnica, naglašena blago slatkom glazurom, a servirana sa salatom od ukiseljenih mahunarki i jabučnim vinaigretom, samo je primjer jela koja su osvojila inspektore MICHELIN vodiča.

Nalazi se u Salt Galati, Neolokal također služi tipično anadolijski repertoar. Odvažne tehnike i kulinarske inovacije rezultiraju jelima koja su zamišljena kao trajni most između tradicije i savremenosti, baš kao i pikantni kolačići od bulgura i ukusni pileći pripravak, poslužen s kremastim umakom, začinjenim pilećim demi-glace umakom i preliven hrskavim krompirom.

Konačno, Nicole, u četvrti Beyoğlu Tomtom, predlaže suptilnu kuhinju u kojoj se tradicionalni turski recepti spajaju sa bliskoistočnim začinima. Šef kuhinje Serkan Aksoy, koji je započeo svoju karijeru u Bodrumu, posebnu pažnju posvećuje porijeklu svojih proizvoda i održava mrežu etičnih lokalnih proizvođača. Njegove dolme, servirane s dimljenim jogurtom i mekom janjetinom, naglašene redukcijom grožđanog soka, osvojile su Vodičeve ekipe.

Neolokalove održive inicijative nagrađene MICHELIN Green Star-om

S ciljem promoviranja restorana u svom izboru posvećenom održivijoj gastronomiji, MICHELIN Vodič je predstavio novu nagradu u 2020. godini: MICHELIN Green Star.

Neolokal je dobio ovo prestižno priznanje, prepoznajući njegove ekološke i etičke napore i inicijative. U ovom restoranu, uz pažljivo odabrane proizvođače, šef kuhinje Maksut Aşkar i njegov mladi tim posebno je posvećen očuvanju i promociji turske kulinarske baštine – od kojih je neka ugrožena.

Deset restorana nagrađeno je Bib Gourmand-om

Posebno popularna razlika među korisnicima MICHELIN Guide-a, Bib Gourmand ističe restorane koji nude odličnu hranu po razumnim cijenama. 10 istambulskih restorana nagrađeno je za svoju odličnu ponudu vrijednosti za novac.

Ljubitelji tradicionalne turske kuhinje trebali bi se uputiti u Pandeli, koji se nalazi odmah iznad Egipatskog bazara i krasi ga veličanstveni plavi keramički dekor.

Popularna zalogajnica Karaköy Lokantası također je osvojila inspektore svojim brojnim izvrsno izvedenim mezze, između ostalog, i jelovnikom s izuzetnim omjerom kvalitete i cijene. U Alafu je moderniji ambijent. Veličanstvena jela, koja je osmislio glavni kuharDeniz, uranjaju u niz utjecaja i savršeno će upotpuniti jedan od brojnih koktela u ponudi.

Ageste, koji vodi kuhar Volkan Türe, ima romantičniju atmosferu u kojoj možete probati turske specijalitete, kao i još nekoliko originalnih kreacija – uključujući vegetarijanska jela.

Ljubitelji modernog ne bi trebali propustiti Tershane u okrugu Karaköy. Osim što pruža prekrasan pogled na historijski obris grada, restoran, smješten na osmom spratu hotela Momento, nudi izdašnu kuhinju, bogatu okusima, fino mezze i veoma dobro pečeno meso.

U Giritliju nije samo prekrasna terasa – otvorena ljeti – ono što vrijedi posjetiti. Bogat mezze meni jednostavno je odličan i varira između tradicionalnih klasika i inovativnijih kreacija.

Calipso, u četvrti Küçükyalı na azijskoj strani, odličan je restoran sa ribom i morskim plodovima koji privlači stanovnike Istanbula koji traže mir i spokoj. Mezze su ukusne, baš kao i posebno mirisne salate. Ali, naravno, svježa riba i morski plodovi kradu predstavu – kuhani s preciznošću i spretnošću. U srcu modernog okruga Çukurcuma, Cuma služi mediteransko i internacionalno inspirisanu kuhinju. Ovdje se pripremaju najbolji sezonski proizvodi kao što su tapas, ceviche, pizzette, sofisticirana jela od tjestenine i drugo. U SADE Beş Denizler Mutfağı, gurmani mogu probati grickalice, kao i obilnija jela. Predstavljena je Anadolija, sa fino izvedenim specijalitetima, uključujući ljuti čili volovski jezik. Konačno, Aman da Bravo donosi tipično tursku viziju moderne bistronomije. Lokalni proizvodi zauzimaju centralno mjesto u ukusnim, jednostavnim i manje je više jelima. Kuhar također voli da doda nekoliko dalekih dodira za egzotičan preokret.