GASTRO ZDRAVLJE

Jednu od najzdravijih namirnica za srce i mozak bismo trebali jesti svaki dan, a ne samo uz pizzu

Dosad ste sigurno čuli za brojne zdravstvene dobrobiti povezane s mediteranskom prehranom. Dokazano je da pomaže u smanjenju upala u tijelu, poboljšava kognitivne funkcije te čuva zdravlje srca. Ta se prehrana sastoji od raznih vrsta namirnica, ali jedna od najpoznatijih i najglavnijih su masline. Bilo da ih volite ili mrzite, masline obiluju dobrobitima za zdravlje i zbog toga su okosnica mnogih zdravih prehrambenih režima. Evo još nekoliko dobrobiti koje donosi redovita konzumacija maslina, a za koje možda još niste čuli.


1. Donose „injekciju” dobrih masnoća

Masline se velikim dijelom sastoje od zdravih masnoća te sadrže visoke razine oleinske kiseline koja čini čak 74 posto ukupnih masnoća u maslinama. Oleinska kiselina je jednostruko nezasićena mast koja je poznata po tome da smanjuje upalu u tijelu. Veći unos takvih zdravih masti, poput jednostruko nezasićenih i višestruko nezasićenih, naročito ako zamjenjuju nepoželjne masnoće kao što su zasićene masti i trans masti, može značajno poboljšati vaše opće zdravstveno stanje.


2. Mogu poboljšati funkcije mozga

Jedna od glavnih dobrobiti većeg unosa zdravih masnih kiselina prehranom jest to što one poboljšavaju zdravlje i rad mozga. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju mnogo jednostruko nezasićenih masti često imaju višu razinu neuroprijenosnika acetilkolina koji je potreban za funkcije kao što su pamćenje i učenje. Masline sadrže i fenolne tvari za koje je utvrđeno da štite od bolesti povezanih sa starenjem kao što su demencija i Alzheimerova bolest.

3. Daju pristojnu dozu vlakana

Masline i maslinovo ulje imaju mnoge iste dobrobiti za zdravlje, no jedna od specifičnih dobrobiti konzumiranja cijelih maslina jest to što sadrže prehrambena vlakna. 80 grama konzerviranih maslina sadrži oko 3,2 grama vlakana, što je prilična količina za tako malen zalogaj. Dovoljan udio vlakana u prehrani je ključan za očuvanje zdravlja srca, zdrave razine kolesterola, dobru probavu te općenito dugovječnost, a masline mogu biti velika pomoć u postizanju tih ciljeva.


4. Poboljšavaju zdravlje srca

Masline su jedna od najzdravijih namirnica za srce zbog visoke razine jednostruko nezasićenih masti. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Lipids in Health and Disease, jednostruko nezasićene masti pomažu u smanjenju rizika za smrt općenito, rizika za moždani udar te za bolesti srca i krvnih žila. One mogu pomoći i u sniženju razine lošeg kolesterola (LDL) te povećanju razine dobrog kolesterola (HDL), što također pomaže u očuvanju zdravog srca, piše portal zivim.gloria.hr.

VEZANO

Kuglice sa šljivama i orasima

urednik

Mafini sa borovnicama

urednik

Hrskava pastrmka iz rerne

urednik