GASTRO

Vinska ruta sjeverozapada Turske

Turska je jedan od najvećih svjetskih proizvođača grožđa. Tehnološki nivo industrije zadovoljava svjetske standarde, a turska vina sudjeluju na međunarodnim natjecanjima i osvajaju zlatne medalje.

Glavni kupci proizvoda turskih poduzeća su Njemačka, Belgija i SAD. Na sjeverozapadu Turske nalazi se vinska ruta koja spaja gradove Kirklareli, Tekirdag i Canakkale. Zbog svog bogatog kulturno-povijesnog naslijeđa ovi gradovi nude bogat sadržaj za sve posjetitelje, ali i priliku da turisti bolje upoznaju vinsku rutu.

Povijest vinarstva u Turskoj

Turska je na petom mjestu u svijetu po uzgoju grožđa, a u Turskoj se uzgajaju i europske i lokalne sorte. Glavne poljoprivredne regije su Trakijska, Egejska, Crnomorska i Mediteranska regija, kao i Anadolija. Ukupno se u Turskoj uzgaja više od tisuću sorti grožđa, ali je samo mali dio njih pogodan za proizvodnju vina. Neke od sorti grožđa su: Papazkarası (Papaskara) – smatra se jednim od najboljih, koristi se za proizvodnju istoimenog vina, Yapıncak (Yapindzhak) – grožđe visoke kiselosti i arome jabuke, kruške i dunje, Bogazkere (Bogazkere) – tamnocrvene bobice sa ukusom smokava i suvog voća, Okuzgozu (Okyuzgozu) – veoma je velike veličine i prijatnog voćnog ukusa.

Vinska ruta na sjeverozapadu turske predstavlja pravi doživljaj za ljubitelje vina, a gradovi poput Kırklareli, Tekirdag i Canakkale osim vinske ture, turistima nude bogato kulturno-povijesno naslijeđe.

Većina proizvođača su male obiteljske vinarije koje proizvode vina u malim količinama, ali postoje i velika poduzeća koja posluju oko sto godina. Turska aktivno razvija vinski turizam, točnije promovira vinsku rutu.

Bogata ponuda sjeverozapada Turske

Ljubazni domaćini zbog kojih ćete se osjećati kao da odmor provodite kod prijatelja, predivna antička arhitektura, legende i priče koje iza sebe ostavljaju brojne uzdahe, ugodna klima, predivni pejzaži i prirodni dragulji, impresivne džamije, misteriozna nalazišta, rimske ulice nalik labirintima, uzbudljivi noćni život, mirisne tržnice – sve je to Turska.

Njezina prekrasna priroda, ostaci drevnih antičkih gradova, ali i suvremene urbane oaze prava su poslastica i izgledaju kao da su dio priče iz ”1001 noći”. O minulim vremenima govore i impresivni amfiteatri koje ćete ovdje pronaći, fascinantne nekropole, samozatajni drevni hramovi, arheološka nalazišta koja i danas zbunjuju arheologe i povjesničare.

Vinska ruta Kirklareli, Tekirdag i Canakkale

Pored svog prirodnog blaga, Kırklareli ima vrijedne spomenike kulture i nos itragove raznih civilizacija. Kırklareli je grad koji je izvor zraka sa svojim bujnim šumama, također je jedna od poznatijih destinacija za rekreativne sportove u prirodi. Kırklareli nudi brojne mogućnosti svojim posjetiteljima, bogata kulturna baština, kampiranje, sportski turizam i mnoge druge aktivnosti.

150 klimetara od Istanbula nalazi se Tekirdag. Tekirdag je raj za odmor koji nudi kulturnu baštinu,sportske aktivnosti, povjetarac mora i jedinstvena gastronomija. Možete se baviti sportom, uživati u prirodnim ljepotama Tekirdaga na moru, ili se odlučite za otkrivanje lokalnih vina i delicija ove regije. Bilo da ste gurman, ljubitelj povijesti ili ljubitelj sporta, Tekirdag će znati kako ispuniti vaša očekivanja.

Povijest grada Canakkale seže u stara vremena. Poznato je da je bio naseljen još iz starog brončanog doba. Hellespontos i Dardanel bili su imena koja su data u povijesti. Od prethodnih godina, tjesnac Dardanelles uspostavio je vezu između Anadolije, Europe i Sredozemnog mora do Crnog mora. Zajednice koje žive u ovoj regiji imale su vojnu i ekonomsku superiornost zbog geografije Canakkale. Studije sugeriraju da je otkriveno da je najstarije naselje u regiji, osim autohtonih stanovnika, tokom razdoblja halkolitije. Neki od tragova naselja u Canakkaleu su lidijsko kraljevstvo, Perzijci, Rimljani i Bizantinci. Regija je također bila od velikog značaja tokom oslobodilačkog rata. Izvršeno je mučeništvo za ljude koji su izgubili živote u bitkama za slobodu u Canakkaleu.