GASTRO

Voćni jogurt kolač

Osvježavajući voćni desert.

Sastojci:

Podloga:

– 350 g mljevenog keksa

– 220 g maslaca

– 3 kašike smeđeg šećera

Krema:

– 300 ml slatkog vrhnja

– 400 ml čvrstog jogurta

– 600 ml tečnog jogurta

– 4 vanilin šećera

– 2 kesice želatina

– 500-700 g mješanog voća: borovnice, ribizle, maline, jagode

Priprema:

Maslac i šećer rastopiti na laganoj vatri. Preliti mljeveni keks i sve lijepo sjediniti.

Smjesu rasporediti po dnu kalupa i poravnati, Staviti u frižider dok ne napravite kremu.

Može se koristiti bilo koje voće i više od navedene količine.

Želatinu u prahu pripremite po uputstvu sa kesice.

Vrhnje umutiti u čvrst šlag.

U šlag dodati jogurt i vanilin šećer i miksati najmanjom brzinom.

Otopljen želatin sipajte u jogurt smjesu uz stalno mješanje.

Voće umiješati u jogurt smjesu, pažljivo da se ne zgnječi. Smjesu izliti u kalup i poravnati.

Kalup pokriti prozirnom folijom i staviti u frižider na par sati da se krema ohladi i stegne.

Po želji prije služenja dekorisati voćem.

Prijatno!