GASTRO

Zdrav doručak

Redovito doručkovanje ubrzava metabolizam te omogućuje brže sagorijevanje kalorija i mršavljenje. Osobe koje preskaču doručak sklonije su napadajima gladi i prejedanju u poslijepodnevnim satima, pa se više debljaju. Grickalice, kojima zavaravamo glad u očekivanju glavnog obroka, sadrže mnogo kalorija te nezdravih masti i šećera, koji mogu naštetiti zdravlju i potaknuti debljanje.

Nutricionisti preporučuju doručak koji će zadovoljiti četvrtinu dnevnih potreba za svim hranjivim tvarima. Doručkovanje osigurava dovoljan unos kalcija, željeza, vitamina B i vitamina D, koji su osobito potrebni za razvoj djeteta te za žene u menopauzi.

ŽITARICE

Ugljikohidrati su najvažniji izvor energije, koji je nužan organizmu za dobro pamćenje i koncentraciju. Odaberete li žitarice i namirnice od integralnog brašna za doručak te zamijenite bijeli šećer medom ili smeđim šećerom, kasnije ćete imati manju potrebu za hranom jer ćete biti dulje siti.

SOJA I JAJA

Bjelančevine su nužne za normalan rast i obnavljanje tkiva, a uključene su u gotovo sve biokemijske procese stanica. Potrebu za bjelančevinama osigurat ćete namirnicama od mlijeka ili soje. Jaja su odličan izbor, ali ih ne biste smjeli jesti više od četiri puta na tjedan i trebalo bi ih soliti što manje.

KAVA Kava, bogata antioksidantima, ima poticajno djelovanje na liječenje i smanjivanje rizika čitavog spektra različitih bolesti, uključujući rak te bolesti srca i jetara. Slobodno je pijte za doručak, ali ako je moguće, bez šećera, te zamijenite punomasno mlijeko obranim.

VEZANO

Koliki je rok trajanja tvrdo kuhanih jaja?

urednik

Ljudima najviše nedostaje druženje, izleti i putovanja te kava u kafićima

urednik

DOBRE VIJESTI: Piletina pojeftinila za 20 posto, na burzama padaju i cijene žitarica

urednik