BIH DNEVNI GASTRO

Žepačka kobasicijada uz poznatog hrvatskog kuhara Tomislava Špičeka

U subotu 3. veljače, 2024. godine u Svadbenom salonu California-Radovlje Žepče bit će upriličeno šesto izdanje Žepačke kobasicijade, gastro manifestacije koja već pet godina okuplja ljubitelje suhomesnatih proizvoda sa žepačkog i novošeherskog kraja ali i šire, i koja promovira i obogaćuje gastro i turističke ponudu općine Žepče.  VI Kobasicijada će trajati dva dana 2. i 3. veljače, 2024., a kao poseban gost i član žirija u Žepču će boraviti i jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara Tomislav Špiček.

Ovaj gastronomski događaj je otvorenog tipa, a na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani izlagači mesnih delicija, napravljenih po tradicionalnoj recepturi i domaćeg uzgoja. Pored izlagača s prostora naše općine sudjelovati mogu i izlagači iz cijele BiH,  država iz okruženja, Hrvatske, Srbije,…

Prema riječima organizatora, ove godine gastronomska manifestacija će se održavati dva dana, jedan dan je rezerviran za rad stručnog povjerenstva, a drugi dan za zabavni program i svečano proglašenje pobjednika.

Natjecanje se organizira u dvije kategorije, obična kobasica i ljuta kobasica.

Uzorke treba dostaviti od 31. siječnja, do 2. veljače, 2024. u caffe „Meri“ do 17:00 sati. Na uzorcima minimalne dužine 40 centimetara potrebno je naznačiti ime i prezime, kontakt podatke i  kategoriju u kojoj se natječu. Također, potrebno je priložiti potvrdu od veterinara o zdravstvenoj ispravnosti mesa za kobasice. Ukoliko navedenu potvrdu već nemate, organizator će osigurati testiranje kobasice uz naknadu od 10 KM.

Tako će u petak, 2. veljače, 2024. godine biti upriličeno ocjenjivanje kvalitete kobasice od strane dva petočlana žirija, pod mentorstvom gosta/suca chefa Tomislava Špičeka (zatvoreno za publiku).

U  subotu 3. veljače, 2024. godine, program počinje edukativnim predavanjem, a nastavlja se  od 17:00 h zabavnim programom uz kušanje i ocjenjivanje publike, proglašenjem pobjednika te dodjelom priznanja i nagrada pobjednicima, tombolu, glazbu uživo i prikupljanje dobrovoljnih humanitarnih priloga jer ovaj događaj ima i humanitarnu notu, pa će se tako tijekom večeri prikupljati sredstva za pomoć u liječenju našeg sugrađanina.

“Program u subotu počinje od 17,00 sati, kada publika može ocijeniti najbolje suhomesnate delicije u dvije kategorije, obične i ljute kobasice. Nakon dodjele priznanja i nagrada vlasnicima najboljih kobasica, bit će upriličeno predstavljanje i promocija domaćih vina naših vinara uz zabavni program, glazbu uživo i bogatu tombolu.

Što se tiče ocjenjivanja i same edukacije koja je postala popratni dio Kobasicijade, ove godine nam dolazi vrhunski kuhar Tomislav Špiček i naš dr. sc. Antun Jozinović, izv. prof. na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu u Osijeku. U ocjeni kakvoće kobasica značajna je procjena senzornih svojstava gdje se gleda vanjski izgled, izgled presjeka, boja mesa i masnog tkiva odnosno nadjeva, konzistencija, miris i okus.

Nagradni fond je iznimno bogat, kao i proteklih godina, a da bi ova šestogodišnja priča dobila i svoj epilog registrirali smo i Udrugu “Žepački kobasičari – Xepcio farcimeni” Žepče, koja će biti nositelj i pokretač priče domaće kobasice kao žepačkog brenda i gastro ponude i promocije turističkih i gastro potencijala naše općine i šire, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora dr. Oliver Radoš.

Inače, sve novosti i eventualne promjene vezano uz VI Žepačku kobasicijadu možete pratiti na službenoj Facebook stranici Žepačka kobasicijada.