Lifestyle ZDRAVLJE

Izbjegnite štetni utjecaj sunca

Iako mislimo da već znamo sve o štetnosti sunčevih zraka i važnosti sredstava za sunčanje, postoje sitnice na koje često zaboravljamo i sitne zablude kojih nismo svjesni, a koje mogu biti bitne u prevenciji sve češćih štetnih posljedica izlaganja suncu.

Premalo sredstva za sunčanje

Preporučena doza sredstva za sunčanje za područje lica je veličine kovanice, odnosno kapljica promjera dva centimetra. I svakako nanesite sredstvo na sve izložene dijelove kože barem dvadeset minuta prije izlaganja suncu. Iako na njima piše da djeluju odmah, potrebno je neko vrijeme da sredstva dospiju u sve slojeve kože.

Štetne zrake djeluju i kroz oblake

UVA zrake jednako su štetne u najtoplijim ljetnim danima kao i u onim oblačnim zimskim. Nanesite sredstvo za zaštitu bez obzira je li sunce vidljivo ili nije, jer njegove štetne zrake itekako djeluju i kroz oblake.

Obnavljajte zaštitu

Nije važno koji faktor ima vaše sredstvo za sunčanje jer je vrijeme djelovanja jednako kod sredstava svih faktora zaštite. Visoki faktor vas neće štititi od štetnosti sunca cijeli dan zbog toga što znojenje, prašina i odjeća uklanjaju sredstva s kože. Za učinkovitu zaštitu nanesite sredstvo na kožu svakih 90 minuta.

Prenizak faktor zaštite

Osobe svjetlije puti i s osjetljivom kožom trebaju puno viši faktor zaštite od onih s prirodno tamnijom kožom. Možda će vaša koža brže potamniti s manjim faktorom, no bit će i manje zaštićena i više izložena riziku malignih oboljenja. Uz visoke faktore zaštite (20 i više) koža će potamniti, ali će biti i zaštićena od štetnih UVA zraka.

Zanemarena područja

Postoje mjesta na tijelu koja najčešće zaboravimo zaštititi sredstvima za sunčanje. To su uši, koža tjemena i stopala. Bez obzira što je prekrivena kosom, koža ušiju i tjemena je također izložena sunčevim zrakama. Kako su stopala najviše u pokretu, na njih često zaboravljamo, no njihova koža je tanka i potrebna joj je zaštita. Također, obuća i prašina skidaju sredstvo s kože, pa ga je potrebno češće obnavljati.

Zbrajanje faktora

Nanošenje faktora 15 preko faktora 30 neće pojačati djelovanje zaštite. No koristite visoki faktor što je više moguće i bit ćete sigurniji od štetnih sunčevih zraka.

Make up umjesto sredstva za sunčanje

Iako većina kozmetičkih proizvoda za lice sadrži sredstva sa zaštitnim faktorom, dermatolozi tvrde kako bi bila potrebna sedam puta veća količina tih sredstava od one koju inače nanosimo da bi zaštita bila učinkovita poput one koju pruža samo sredstvo za zaštitu od sunca.

Lijekovi i hrana dodatno povećavaju osjetljivost

Neki farmaceutski proizvodi kao što su lijekovi za regulaciju krvnog tlaka i kontracepcijske pilule povećavaju osjetljivost kože na štetne sunčeve zrake. Također, celer, peršin i limun sadrže fotosenzibilne sastojke koji u kombinaciji s djelovanjem sunčevih zraka može uzrokovati pojavu tamnih mrlja na koži.

Zanemarivanje usana

Usne su područje koje je konstantno izloženo suncu i s kojeg se sredstvo za zaštitu najlakše skida. Dok jedemo, pijemo ili pričamo, sredstvo za zaštitu polako nestaje i stoga ga trebamo stalno nanositi. Sjajila za usnice često ne sadrže zaštitu od sunca, pa je najbolje držati se balzama što višeg faktora zaštite, jer je koža usana vrlo tanka i osjetljiva, a toga uglavnom nismo svjesni.

VEZANO

Izbjegnite alergije na sunce

urednik

Hrvatska objavila ‘pravila’ za kupanje i sunčanje na plažama

urednik

Što vam treba za zdravo sunčanje?

urednik