Lifestyle ZDRAVLJE

Svaka žena želi lijepu kožu.

Summer Woman at Beach

Svaka žena želi lijepu kožu. Ona je u vrhu je top ljestvice želja vezanih uz izgled. No iako neki ljudi prirodno imaju ljepšu i zdraviju kožu od drugih, lijepa koža ipak je nešto na što možemo puno utjecati. Naročito ljeti. Naime, koži je ljeti potrebna dodatna njega, ali i adekvatna zaštita od sunca.

U vodi je spas

Lijepa i zdrava koža vezana je uz to čime i kako je njegujete, ali je i ogledalo vašeg načina života. Koža je prvi organ na kojem se vidi umor, neispavanost, loša prehrana, nedostatak svježeg zraka itd. Brigu o koži ponekad treba prepustiti dermatologu, ali ipak je svakodnevna njega prepuštena vama.

U ljetnim mjesecima koža je, bez obzira na dob, izložena brojnim nepovoljnim utjecajima okoline (sunce, morska voda, klor iz bazenske vode, vjetar…), pa joj, ovisno o tipu i sklonostima razvoju određenih promjena, moramo posvetiti znatno više brige nego inače.

Sunce, vjetar, sol ili klor dovode i do jake dehidriranosti kože cijelog tijela, što zahtijeva posebnu njegu ljeti.

Summer Woman at Beach

Za mnoge pripadnice ljepšeg spola preplanulo tijelo je ljetni imperativ. No, ono ima i brojne nedostatke. Prečesto izlaganje tijela suncu ili solariju isušuje kožu, a također može dovesti do brojnih ozbiljnijih problema. Morska sol i klor također dodatno oštećuju kožu.

Koža lica i tijela ljeti se više suši pa je potrebno konzumirati dosta tekućine jer voda je lijek za sve. Kada koži nedostaje vode, ona se sporije obnavlja, narušava se njezina struktura te na površini nastaju tragovi isušenosti, najčešće u obliku tankih linija, hrapavosti i osjećaja zatezanja. Kada koži nedostaje vode, stanice se isušuju, brže stare i na kraju ubrzano odumiru. Zbog toga je vrlo važno birati i adekvatne preparate za njegu, a lagani hidratantni losion će umanjiti negativni učinak sunca, klora i morske soli te učinak slobodnih radikala.

Također, potrebno je koristiti laganije kreme, jer ljeti koža ne treba puno masnoće. Osim toga, možete je obogatiti dodacima za bolji rezultat.  U kremu koju koristimo poželjno je dodati AD kapi koje se mogu kupiti u svakoj ljekarni  jer ove kapi koje se daju bebama obnavljaju kožu i čine je mlađom.

Važna je i prehrana

Osim svega navedenog, nikako se ne smiju zaboraviti niti zaštitne kreme. Kreme s UV zaštitom od sunca postale su vrlo važan čimbenik u njezi kože, s obzirom da mogu zaštititi kožu od oštećenja koja mogu prouzročiti UV zrake. I prehrana igra vrlo važnu ulogu. Raznovrsnom prehranom s posebnim naglaskom na voću i povrću koje je bogato antioksidansima zaštitit ćete i njegovati kožu. Najvažniji za kožu su sigurno vitamini A, C, E, fitokemikalije-flavonoidi, polifenoli, antocijani… te famozni beta karoten toliko često preporučivan kao priprema za sunčanje.

VEZANO

Dio obale otklizao i potonuo u more s osam obiteljskih kuća (VIDEO)

urednik

Hrvatska rezervacijama smještaja želi privući turiste koji će više potrošiti

urednik

Kako sigurno provesti vrijeme s djecom na plaži?

urednik