ZDRAVLJE

5 namirnica koje tjeraju nikotin iz organizma

food, healthcare and diet concept - young woman drinking orange juice

Prestali ste pušiti. No osim što muku mučite s “krizom”, počele su vam se javljati brojne tegobe, od akni do stalne gladi. Ne, to nipošto ne znači da trebate zapaliti, još manje da je cigareta dobra za vas – to se samo organizam rješava otrova koje ste sustavno trpali u njega.
Ove namirnice pomoći će vam da se osjećate sjajno i čim prije izbacite nikotin iz organizma.

Zeleni čaj
Pušenjem stanice gube nužnu vodu pa organizam mnogo brže dehidrira. Ispijanjem većih količina zelenog čaja potičete limfnu drenažu i izbacivanje nikotina iz tijela.
Prve rezultate najbolje ćete primijetiti mokreći – urin će vam imati jači miris i bit će tamnije boje.

Limun
Osim vode, pušenjem iz svog tijela “tjerate” i vitamine A, C i E koji zapravo jačaju imunitet. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine svako jutro prije obroka popijte čašu mlake vode u koju ste iscijedili jedan limun. No to definitivno nemojte raditi neposredno prije ili poslije pranja zuba jer ćete uništavati zubnu caklinu

Špinat i brokule
Folnu kiselinu organizam znatno više troši ako ste pušač, a ona je vrlo važna za normalan rad i razvoj stanica, osobito krvnih zrnaca. Špinat i brokule su vrlo bogate ovim vitaminom iz grupe B, pa tako pomažete da se vaša krv lakše očisti od nikotina. Pazite jedino da špinat jedete u kombinaciji s mliječnim proizvodima inače će vam trošiti kalcij.

Svježa mrkva
Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suhom, a svježa mrkva će ju najbrže obnoviti. Sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni “sakupljači” ostataka nikotina. Mrkvu možete i iscijediti u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je jednostavno narezati u salatu.

Sok od naranče
Ako ste novopečeni nepušač, uz doručak pijte cijeđenu naranču jer je taj sok prebogat Vitaminom C. Ovako organizmu dajete energiju na početku dana, jer vitamin C pomaže u proizvodnji karnitina koji masnoće iz hrane pretvara u energiju. Također, kiselkasti okus najefikasnije “ubija” želju za jutarnjom cigaretom.