SVAŠTA ZDRAVLJE

7 faktora koji mogu narušiti samopouzdanje vašeg djeteta

Djeca se ne rađaju s niskom razinom samopouzdanja, nego, kako odrastaju, tako im se formira ‘slika o sebi’ na koju utječu razni vanjski faktori

Kao što već možda znate, samopouzdanje je vlastita slika koju imamo o sebi i način na koji doživljavamo sebe, a na koji izravno utječe okolina i interakcija s drugima. Djeci samopouzdanje vrlo brzo može narasti, ali isto tako još brže se srušiti ako su izložena negativnom okruženju.

Sljedećih 7 faktora mogu itekako utjecati na rušenje samopouzdanja vašeg djeteta.

1. Kriticizam
Poruke koje šaljemo djeci i rečenice koje im govorimo te način na koji ih govorimo utječu na formiranje njihove slike o sebi. Kada roditelji ili neke druge osobe s autoritetom, kao što su nastavnici, treneri, odgajatelji, svojim riječima djecu izlažu oštrom kriticizmu, zapravo narušavaju njihovo samopouzdanje.

2. Neuključeni roditelji
Studije su pokazale da kvalitetno provedeno vrijeme roditelja s djecom utječe na njihovo samopouzdanje. Također, ako uopće nemate kvalitetno provedeno vrijeme sa svojom djeco, možete im ozbiljno narušiti samopouzdanje i kod njih stvoriti određenu nesigurnost u vlastitu vrijednost. Ako roditelji ne nalaze vremena za svoje dijete, ono osjeća kao da im nije važno i osjeća se zapostavljeno.

3. Pretjerana očekivanja
Kako djeca odrastaju, tako odrasli sve više očekuju od njih. U većini slučajeva, djeca se osjećaju obavezna ispuniti ta očekivanja, što uzrokuje blagu anksioznost ako osjete da nisu zadovoljila. Kada se to događa, dječje samopouzdanje sve je niže.

Studija objavljena u Journal of Experimental Child Psychology otkriva da djeca koja nakon svake učinjene aktivnosti dobivaju samo kritike, ili koja se osjećaju da su roditelji razočarani njima, imaju jako loše mišljenje o sebi.

4. Uspoređivanje s drugima
Djeca se počinju uspoređivati s drugom djecom u dobi od 6 do 11 godina, a jedan je od razloga zato što se žele uklopiti u kolektiv i pronaći svoje mjesto među vršnjacima.

Nažalost, njihovo je samopouzdanje na udaru ako se nađu u krugu kontinuiranog uspoređivanja s drugima.

5. Loš uspjeh u školi
Kako bi se što bolje uklopila među svoje vršnjake i dobila priznanje odraslih, mnoga djeca žele biti uspješna u školi. No kada se to ne dogodi, osjećaju kako je to pokazatelj njihove vrijednosti kao osobe, što direktno utječe na njihovo samopouzdanje.

6. Zdravstveno stanje

Različita zdravstvena stanja, kao neka kronična bolest ili neka fizička i motorička nemogućnost mogu prouzročiti nisku razinu samopouzdanja. Nažalost, na ove je uvjete teško utjecati, ali preporučuje se takvu djecu izložiti druženjima s različitim ljudima, upoznati ih s djecom koja imaju slične probleme, kako bi se naučila nositi sa svojim teškoćama na psihički zdrav način.

7. Bullying, trauma ili zlostavljanje
Dakle, tjelesno, seksualno i emotivno zlostavljanje u vrhu su faktora što utječu na stvaranje niske razine samopouzdanja. Zapravo, ne samo što djeca potpuno izgube samopouzdanje nego prestaju vjerovati drugim osobama. Bullying i zlostavljanje kod djece-žrtava uzrokuju osjećaj srama koji pak narušava pozitivnu sliku o sebi.

Čak i ako je takva situacija vrlo kratkog vijeka, u djetetu će proizvesti traumu koja traje godinama i za čije je rješavanje potrebna stručna pomoć psihologa.

Izvor: roditelji.hr