ZDRAVLJE

Ako imate neke od ovih bolesti, nemojte jesti crveno meso

Crveno meso može biti štetno za zdravlje pa neke osobe ne bi ga uopće trebale jesti.

Redovita konzumacija crvenog mesa povezana je s povećanim rizikom od razvoja visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka što može dovesti do bolesti srca, a također povećava rizik od razvoja određenih vrsta raka, objašnjava nutricionistica, piše Eatthis.com.

Većina crvenog mesa je i procesuirana pa sadrži puno soli, poput kobasica, hrenovki, slanine… što povećava rizik od visokog tlaka.

Isto tako važan je i način pripreme, meso s grila koje je zagorilo sadrži štetne karcinogene koji povećavaju rizik od raka.

Osobe koje imaju visok kolesterol
Ljudi s visokim kolesterolom ne bi trebali svaki dan jesti odreske ili hamburgere, tvrdi nutricionistica, jer će konzumiranje crvenog mesa povećati razinu kolesterola. Savjetuje smanjiti jedenje crvenog mesa na jedanput ili dvaput mjesečno.

Osobe s alergijom na crveno meso
Kod osoba s alergijom konzumiranje mesa može uzrokovati mučninu, povraćanje, žgaravicu, proljev, kašalj, pad krvnog tlaka, jaku bol u trbuhu i oticanje usana, očiju ili grla.

Osobe sa srčanim bolestima
Osobe koje imaju srčane probleme trebaju biti oprezne s jedenjem crvenog mesa. Naime, vjerojatno je da već imaju nakupljeni nezdravi plak u arterijama pa bi trebali konzumirati hranu koja ne sadrži nezdrave masnoće poput zasićenih masti koje mogu uzrokovati još veće nakupljanje plaka.

Osobe s bolestima bubrega
Visokoproteinske dijete mogu dodatno naštetiti bolesnim bubrezima. Preporučuje se smanjenjiti unos između 0.6 i 0.8 grama proteina po kilogramu težine ovisno u funkciji bubrega.

Osobe s obiteljskom povijesti određenih vrsta raka
Česta konzumacija crvenog i prerađenog mesa povećava rizik od razvoja raka debelog crijeva, pokazuju istraživanja. Stoga bi osobe s obiteljskom poviješću raka debelog crijeva trebale biti opreznije s jedenjem ove vrste mesa.