ZDRAVLJE

Ako uzimate ovaj lijek i dalje morate nositi masku, čak i ako ste cijepljeni

Razgovarajte sa svojim liječnikom o mjerama sigurnosti čak i ako ste cijepljeni.

Prošlog je tjedna američki Centar za kontrolu i prevenciju (CDC) bolesti pustio izvješće kako oni koji su se cijepili ne moraju nositi maske u većini situacija, što je za mnoge bila dobra vijest. I dok su tako mnogi ovaj tjedan skinuli maske, neki i dalje moraju biti posebno oprezni.

Postoji jedna grupa ljudi koje je CDC upozorio da bi i dalje trebali nositi maske na licu, čak i ako su cijepljeni dva puta. Radi se o onima koji uzimaju imunosupresivne lijekove za autoimune bolesti.

Prije samo tjedan dana je CDC objavio kako oni koji su primili dva cjepiva mogu nastaviti s normalnim aktivnostima bez nošenja maske i distance, osim ako se drugačije traži od strane bilo države ili drugih ovlaštenih osoba, poput poslodavca.

Ipak su izdali upozorenje i da bi sve osobe koje imaju autoimune bolesti i piju lijekove koji mogu oslabiti imunološki sustav trebale razgovarati s liječnikom prije nego odbace nošenje maske.

Ako imate stanje ili pijete lijekove koji mogu oslabiti imunološki sustav, niste potpuno zaštićeni čak i ako ste se cijepili pa je potrebno biti oprezan i poduzeti sve mjere kako biste se zaštitili“, stoji u priopćenju.

Znanstvenici još uvijek pokušavaju saznati kako cjepivo štiti osobe koje imaju slab imunološki sustav, bilo od neke bolesti ili radi lijekova koje koriste. Studije su pokazale kako osobe koje imaju autoimunu bolest i za nju koriste lijekove imaju i oslabljen imunološki sustav pa mogu imati i slabiju reakciju na cjepivo.

Jedan je pred-pregled postojeće studije pokazao kako kod onih koji piju određen lijek za autoimune bolesti cjepivo Pfizer i AstraZeneca ima slabiji učinak. Dok se kod nekih takvih pacijenata odgovor imuniteta pojačao nakon druge doze cjepiva, neki nisu nikad razvili potreban imunitet.

Direktorica CDC-a Rochelle Walensky, pojasnila je novinarima u emisiji NBC’s Meet the Press prije par dana kako je jasno, i kako postoje podaci koji to potvrđuju, da ako osoba nema poputno kompetentan imunološki sustav, možda radi kemoterapije ili transplantacije, cjepivo može ne djelovati tako dobro.

Savjetuje da prije skidanja maske obavezno porazgovarate s liječnikom.

Istaknula je i kako samo zato što su se smjernice promijenile ne znači da se sve automatski mijenja. Morate uračunati svoj rizik od zaraze i to koliko ste spremni na skidanje maske.

Ne moraju svi skinuti maske jer su se smjernice promijenile prošli tjedan”, zaključila je Walensky, prenosi Ordinacija.

Izvor: N1