ZDRAVLJE

Apiterapija – zdravlje iz pčelinje košnice

Zagađenost sarajevskog područja u posljednjih nekoliko godina pridonijela je sve češćim respiratornim i drugim oboljenjima. Neizostavni razlozi su i ubrzan način života i svakodnevni stres. Ljudi se sve češće okreću alternativnim metodama liječenja, pa je tako u mjestu Tvrdimići u Istočnom Sarajevu otvorena prva komora za api-inhaliranje, koja pomaže liječenju brojnih bolesti.

Obitelj Macan već godinama bavi se pčelarstvom i proizvodnjom meda. Ljubav prema pčelarstvu, kažu, rodila se spontano, kao i ideja da naprave korak dalje i otvore prvu komoru za api-inhalaciju. Najviše se preporučuje osobama koje boluju od astme, bronhitisa, alergije, gripa i migrena.

DRAGANA MACAN

“Proces se radi tako da – evo vidite ovo je brvnara, tu su pčele sa košnicama. One rade sve ono najnormalije, kao da nema inhalatora i unose iz prirode sve te zdrave materije, a korisnik putem inhalatora udiše sve to ljekovito što se nalazi u košnici: polen, propolis, matičnu, mliječ, pčelinji otrov i sve one produkte koje ona ima. To korisnik putem inhalatora unosi.”

Ovakva vrsta inhaliranja korisna je ne samo za osobe sa zdravstvenim problemima, nego i za zdrave osobe, preventivno. Inhalacija iz košnica preporučuje se kako odraslima, tako i djeci.

DRAGANA MACAN

“Ovo naše područje Sarajevo – Istočno Sarajevo, često smo prvi u svijetu po zagađenosti. Toliko djece ima respiratorne probleme, imam osjećaj u svakoj porodici po jedno dijete ima taj problem, i to me je podstaklo da otvorim api-komoru.”

U Bosni i Hercegovini postoji tek nekoliko komora za apiterapiju. Dragana ističe da već sada imaju veći broj stalnih korisnika i da su to pretežno djeca.

DEJAN ŠEŠELJ, roditelj

“Ja imam djevojčicu od 3 godine koja je upravo došla na četvrtu terapiju. Već nakon dvije terapije osjetilo se značajno poboljšanje. Ona ima dijagnozu hroničnog bronhitisa, međutim, definitivno apiterapija daje rezultate.

SERGEJ REGOJE, korisnik

“Volim da dolazim ovdje, dosta mi pomaže. Lakše dišem, pomaže mi kad idem na treninge.”

Komora se nalazi u mjestu Tvrdimići nadomak Istočnog Sarajeva, a jedan tretman api-inhalacije traje oko 40 minuta. Obitelj Macan planira da otvori komoru i za još jedan vid apiterapije, a riječ je o ležanju na košnicama.

Izvor: BHRT