ZDRAVLJE

Apstinencijski sindrom: Uzrok, simptomi i kada se morate javiti liječniku?

Ovisnost o opijatima, određenim lijekovima ili drogama nakon prestanka uzimanja može izazvati apstinencijski sindrom. Riječ je o skupu simptoma koji se pojavljuju nakon naglog prekida konzumiranja ili uzimanja neke tvari koja je u organizmu zbog čestog prakticiranja postala prijeko potrebnom.

Apstinencijski sindrom se može pojaviti unutar nekoliko sati od zadnjeg uzimanja ili nakon nekoliko dana, a karakterizira ga nekoliko jasnih simptoma. Ako se radi o prestanku uzimanja heroina, apstinencijski sindrom može imati opasne posljedice na organizam te izazvati druge bolesti i poteškoće s organima. Premda se apstiniranje uglavnom povezuje s drogama i teškim opijatima, osoba može doživjeti simptome apstinencijskog sindroma i nakon prestanka korištenja kortikosteroida i analgetika.

Simptomi apstinencijskog sindroma

Zbog uzimanja droga i opijata obično dolazi do stvaranja ovisnosti, predoziranja te na kraju i apstinencijskog sindroma. Prestanak konzumiranja izaziva reakciju središnjeg živčanog sustava, a što je snažnija bila ovisnost, točnije, što je veća količina konzumiranog bila, to će simptomi apstinencijskog sindroma biti izraženiji. Uglavnom se pojavljuju oko četiri sata nakon zadnje doze, a u slučaju heroina vrhunac nastupa 72 sata nakon zadnje doze. Pojava simptoma nakon prestanka uzimanja ovisit će o tvari od koje se apstinira pa tako apstinencija od metadona stvara simptome sporije i obično su lakši.

Ovo su najčešći simptomi apstinencijskog sindroma:

Komplikacije zbog prestanka uzimanja droga

Simptomi apstinencijskog sindroma uglavnom su pojačani ukoliko je opijat jači, a komplikacije obično nastaju zbog samog korištenja. Tako su po pitanju konzumiranja heroina zabilježene brojne komplikacije prvenstveno vezane uz nehigijensko uzimanje droge. One mogu nastati i zbog ponašanja za vrijeme intoksikacije te svojstvima određenih droga.

Najčešće komplikacije uzimanja heroina uključuju razvijanje bolesti organa poput bolesti pluća, bolesti kostiju, neurološke bolesti, hepatitis, disfunkcija jetre, mišićno-koštane komplikacije, infekcija HIV-om, neurološke bolesti, meningitis, polineuropatija i slično.

Apstinencijski sindrom i trudnoća

Jedna od komplikacija je i prijenos ovisnosti o heroinu s trudnice na dijete. Mogućnost prijenosa ovisnosti je moguća i kod metadona jer te tvari slobodno prolaze kroz posteljicu. Trudnoće kod ovisnica su rizične, a procjenjuje se da od ukupnog broja od oko 4500 ovisnica godišnje rodi njih 250. Među komplikacijama koje se mogu prenijeti na dijete zbog ovisnosti o drogama su i HIV te hepatitis B.

Apstinencijski sindrom kod trudnica u trećem tromjesečju može izazvati raniji porod koji može biti opasan. Iako bi apstinencija bila bolja za fetus, u ovom slučaju se predlaže davanje metadona kao zamjena za heroin zbog stabilizacije, umjesto da se organizam uznemiruje apstiniranjem.

Dojenčad majki ovisnica može doživjeti simptome apstinencijskog sindroma.

Liječenje apstinencijskog sindroma

Nakon pojave simptoma se sindrom liječi lijekovima koji poništavaju nesvjesticu i druge simptome. Kod nekih pacijenata će biti potrebno fizičko obuzdavanje prije davanja lijekova jer među simptomima apstinencijskog sindroma mogu biti borbeno ponašanje i agresija. Uznemirenost pacijenata nije rijetka stoga ih je potrebno hospitalizirati.

Liječenje nakon ovisnosti je jako teško i dugotrajno u medicinskom, zakonskom i psihosocijalnom smislu. Za terapiju se koriste lijekovi poput naloksona, a obično je potrebna i psihoterapija. Moguće je davanje i zamjenske terapije metadona zbog kojeg se apstinencijski sindrom lakše podnosi.

On prolazi spontano i nije opasan po život iako može biti vrlo neugodan. Simptomi mogu trajati i do pola godine, a u to vrijeme je potrebno nadgledanje pacijenta i ograničavanje njegovog ponašanja, posjeta i slično. Također je potrebno liječenje drugih bolesti koje je pacijent razvio zbog ovisnosti ili apstinencije, objavio je N1.