ZDRAVLJE

Bol u križima: Uzrok, simptomi i kada se morate javiti doktoru?

Bol u križima ili križobolja može biti vrlo neugodna te može biti i znak mnogih stanja koje je potrebno liječiti.

Nekada je bol u križima rezultat predugog sjedenja ili stajanja, kao i posljedica određene ozljede. Važno je reagirati na ovu bol i posjetiti liječnika koji će dalje odrediti liječenje ili terapiju.

Zašto dolazi do bolova u križima?

Od križobolje pati oko 80 % odraslih ljudi, a svatko ju je barem jednom iskusio u životu. Donji dio leđa podupire težinu gornjeg dijela tijela, ali i omogućava pokretljivost te savijanje kralježnice, kao i okretanje kukova kod hodanja.

Križobolja često nastaje zbog pretjeranog fizičkog rada ili dizanja teških predmeta, a jednako tako do nje dolazi i zbog nepravilnog tjelesnog položaja, kao na primjer kod predugog sjedenja ili zbog ozljede mišića, ligamenata i zglobova. Glavni razlog nastanka bolova u križima su opušteni ili prenapregnuti mišići.

Osim toga, bol u križima se javlja i kod deformacije kralježnice kao što je kifoza ili skolioza, ali i kod starijih ljudi koji imaju artritis ili osteoporozu. Bol u križima može biti posljedica stanja, bolesti ili bolova u okolnim organima kao što su jetra, bubrezi, trbuh. Također, bol u križima se može pojaviti i prije ili za vrijeme menstruacije kod žena, a može biti i rezultat stresa ili napetosti u tijelu.

Koje su vrste bolova u križima?

Bol u križima može biti akutna, kada se pojavi naglo i može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Kada bol u križima traje dulje od tri mjeseca radi se o kroničnoj križobolji kod koje u ublažavanju bolova ne pomažu ni lijekovi. Po uzroku bolova, bol u križima može biti mehanička koju uzrokuju mišići, kosti, zglobovi ili ligamenti koji okružuju kralježnicu.

Druga vrsta bolova je radikularna do koje dolazi kada se upali korijen kralježničnog živca i tada govorimo o radikulopatiji. Osim toga, postoji i prenesena križobolja kod koje do bolova u križima dolazi zbog stanja u okolnim organima.

Koji su simptomi križobolje?

Glavni simptomi križobolje su bolovi u donjem dijelu leđa, koji mogu biti slabiji ili jači. Također, ovisno o uzroku bolova, oni mogu biti oštri, iznenadni ili tupi. Bol se može širiti i na nogu ili stopalo te može uzrokovati i trnce u nogama, pri čemu se radi o išijasu. Bol se može pogoršati nakon pretjerane aktivnosti ili nakon predugog sjedenja, hodanja, stajanja ili ležanja.

Može li se spriječiti križobolja?

Bol u križima može se spriječiti na nekoliko načina:

  • redovitim vježbanjem, pogotovo izvođenjem vježbi koje jačaju trbušni zid i mišiće leđa
  • obraćanjem pozornosti na pravilan položaj tijela kod sjedenja ili stajanja
  • izbjegavanje dizanja preteških predmeta
  • nošenje pravilne obuće i uložaka za cipele

Kako se dijagnosticira?

Kada bolovi u križima ne prestaju nakon nekoliko tjedana i ne pomažu lijekovi protiv bolova ili oblozi, vrijeme je za posjet liječniku. Liječnik će prvo opipati područje križa kako bi vidio gdje se pojavljuje bol, a za detaljniju dijagnozu bit će potrebno napraviti daljnje pretrage kao što je rendgenska snimka ili magnetska rezonanca donjeg dijela kralježnice.

Kako se tretira bol u križima?

Kod smanjivanja bolova mogu pomoći mirovanje ili korištenje hladnih ili toplih obloga, kao i masaže. Pomoći mogu i lijekovi protiv bolova, kao i vježbe koje će jačati trbuh i mišiće leđa. Važno je izbjegavati dizanje teških predmeta ili utega. Ne preporuča se dulje ležanje ili mirovanje jer to može imati kontraefekt te se bolovi mogu samo pojačati.

Pomoći može i fizikalna terapija, a nekada će jedina opcija biti operativan zahvat. Kod liječenja je važno otkriti i otkloniti uzrok problema, ali i smanjiti bol i omogućiti normalan život osobi.

Zaključak

Dakle, bol u križima je jedna od najčešćih bolova u tijelu, a njezino liječenje može biti dugotrajno. Bol može nastati zbog problema u okolnim mišićima ili kostima, a do nje može doći i zbog načina života. U liječenju mogu pomoći lijekovi, vježbe, terapija, a u nekim slučajevima će biti potrebna operacija, objavio je N1.