ZDRAVLJE

Bosna i Hercegovina definirala ambicioznije klimatske ciljeve

Bosna i Hercegovina je dostavila Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC) ažurirane Utvrđene doprinose (NDC) potvrđujući svoju opredijeljenost ispunjavanju Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, kada su se svjetski lideri zajednički usuglasili da unaprijede klimatske akcije kako bi ograničili porast temperature na 1,5 stupnja celzijusa.

Dostavljanjem tog dokumenta, BiH je jedna od prvih zemalja zapadnog Balkana koja je usvojila ažurirani NDC sa planom smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. i skoro 66 posto do 2050. u odnosu na 1990. Sa porastom ponora gasova sa efektom staklene bašte u sektoru šumarstva, predviđene emisije do 2050. će biti oko 80 posto manje u odnosu na neto emisije iz 1990. Prema Pariškom sporazumu, zemlje su se složile da će definirati klimatska obećanja – poznata i pod nazivom ‘Utvrđeni doprinosi’ ili ‘NDC’ – koji će pomoći u rješavanju problema globalnog zagrijavanja. Sporazum također poziva države da revidiraju i povećaju svoje Utvrđene doprinose svakih pet godina. Međutim, sve je očiglednije da se moraju poduzeti hitni koraci kako bi došlo do preokreta trenutno neodrživih trendova, što ide u pravcu velikih očekivanja od vlada, bez izuzetaka, da se obavežu na ambiciozne klimatske ciljeve.

Svake godine, 22. travnja se obilježava i Dan planete Zemlje, a fokus je na temi ‘Obnovimo našu Zemlju’  kako bi se ukazalo na važnost očuvanja ekosistema koji su ključni za radna mjesta, prihode, zdravlje. Ključne komponente klimatskog obećanja BiH uključuju segment prilagođavanja klimatskim promjenama, sa intervencijama u klimatski osjetljivim sektorima poput poljoprivrede, vodnih resursa, šumarstva, energetike, turizma, biološke raznovrsnosti i zdravlja te značajnu dekarbonizaciju privrede, posebno sektora električne energije, sa ulaganjima od približno 17 milijardi maraka do 2030., što je više od pet posto BDP-a. Rezidentna predstavnica UNDP-a StelianaNedera je istaknula da NDC može biti sastavni dio zelenog oporavaka od krize koju je izazvala COVID-19 pandemija, jer nudi osnovu za modernizaciju ekonomije. ‘Podržali smo institucije u pripremi ambicioznih klimatskih planova i nastavit ćemo pružati podršku kako bismo podržali BiH da iskoristi prednosti ulaganja u zelena radna mjesta i zelenu budućnost, dok istovremeno bude prenosila Utvrđene doprinose i planove prilagođavanja na klimatske promjene u urbano planiranje, poljoprivredu i klimatska rješenja u pitanja korištenja zemljišta’, kazala je. 

UNDP je pružio podršku pri pripremi NDC-a u okviru ‘Klimatsko obećanje’ kako bi se osigurala kvaliteta i razvoj Strategije financiranja klimatskih pitanja NDC-a. ‘Klimatsko obećanje’ nastoji podržati globalne, transformativnu klimatsku akciju kroz podršku zemljama da povećaju svoje NDC ciljeve u 2021. i narednim godinama. Inicijativa obuhvata podršku preko 118 zemalja – što je najveća ponuđena podrška ove vrste u svijetu. UNDP ‘Klimatsko obećanje’ je podržano od Njemačke, Švedske, EU, Italija, Španjolske i drugi ključnih partnera, priopćeno je iz UNDP-a.