ZDRAVLJE

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar dosada je liječio 1000 korisnika u Hercegovini

Cilj je prerasti u županijski zavod za bolesti ovisnosti

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar je program usmjeren suzbijanju (prevenciji) bolesti ovisnosti i liječenju ovisnika o drogama u izvanbolničkom tretmanu. Nudi cijeli niz usluga, a prva i osnovna zadaća je liječenje heroinskih ovisnika, odnosno pružanje usluga opijatske supstitucijske terapije sa tri lijeka.

„Prije svega metadonom, ali i sa dva druga lijeka buprenorfinom i buprenorfin/naloksonom.Osim samog farmakološkog liječenja, pružamo psihosocijalnu podršku ovisnicima, ali i njihovim obiteljima. Također pružamo usluge testiranja urina na pojavu psihoaktivnih tvari, ne samo za ovisnike, nego, po nalogu suda, i za potrebe zapošljavanja, ukoliko netko ima sumnju ili želi potvrdu da netko nije koristio droge. Centar pruža i usluge screeaning testiranja na krvlju prenosive bolesti, kao što su hepatitis B, hepatitis C i HIV“, pojasnio je ravnatelj Centra mr.sc. Siniša Skočibušić, dr.med.

Centaru se javljaju  ovisnici, eksperimentatori s lakim drogama, kaoi članovi njihovih obitelji.U registru je oko 1000 korisnika, od kojih mjesečno između 120-130 zatraži usluge Centra.

„Pacijenti nam dolaze iz HNŽ-a i Županije Zapadnohercegovačke, s tim da ih je najviše iz HNŽ-a.Radimo na proširivanju obima posla i očekujemo nove pacijente. Želimo da se uključe svi koji imaju potrebu“, istaknula je liječnica u Centru Gorjana Smiljanić, dr.med.

Rad s pacijentima je zasnovan na farmakoterapiji i psihosocijanoj pomoći.

„Rad našeg centra se temelji na terapijskom modelu izvanbolničkog liječenja same ovisnosti. Imamo dvije metode rada, farmakotrerapijski i psihosocijalni pristup. Prvi se primjenju u radu s pacijentima ovisnicima o heroinu, dok psihosocijalni pristup koristimo s pacijentima koji su ovisnici o drugim opojnim drogama“, kazao je liječnik Nikola Bevanda, dr.med.

Kroz Centar je od 1999. godine prošao veliki broj djelatnika, svi djelujući s tim ciljem- pomoći onima koji se bore s drogom. Intencija je u budućnosti prerastiu županijski zavod za bolesti ovisnosti  i pružati pomoć ljudima koji imaju potrebu liječiti bolesti ovisnosti, prije svega od droge, ali i drugih bolesti.

„Posebno trebamo istaknuti da je prevencija vrlo važna, danas nažalost zanemarena i ukoliko mogućnosti dozvole, mi ćemo se sigurno fokusirati i na prevenciju, jer je bolje spriječiti, nego liječiti“.

U Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar trenutno djeluje stručni tim od 13 djelatnika, sastavljen od liječnika, tehničara i socijalne radnice.

Što su njihove svakodnevne aktivnosti detaljnije pogledate u videoprilogu.