ZDRAVLJE

Četiri efikasna prirodna rješenja za povišenu tjelesnu temperaturu

Povišena tjelesna temperatura nas nerijetko uplaši, ali to je obično dobar znak jer znači da se tijelo pokušava izboriti s nekom infekcijom. Zato temperaturu do 38, odnosno 38,5 stupnjeva u pravilu ne treba skidati. Ako ona bude viša od toga, osim antipiretika, lijekova za snižavanje temperature, i prirodna rešenja mogu biti korisna. Donosimo savjete kako skinuti povišenu temperaturu.

 

Kada je povišena temperatura ozbiljna?

Jednostavno rečeno, groznica je prirodni obrambeni mehanizam, znak da se naše tijelo bori s nekom infekcijom. Povećanje tjelesne temperature pokreće brojne unutrašnje procese kojima je cilj da unište bakterije i viruse od kojih ćete se razboljeti. Zbog toga je važno ne skidati odmah temperaturu, posebno onu ispod 38,5. Pritom, iz čuvene klinke Mayo poručuju da temperatura do 39,4 stupnja nije ozbiljna po naše zdravlj, prenosi portal HealthLine.

Ali, kad dođe to toga da temperaturu treba skinuti, osim lijekova mogu pomoći i metode iz prirode, piše Nova.rs.

 

Ehinacea

Ehinacea je moćna biljka koja se koristi stoljećima, a za njene blagodati su znali i Indijanci. Znanstvene studije sugeriraju da ispijanje čaja na bazi ehinacee, kada prvi put počnete osjećati groznicu, može ojačati vaš imunološki sustav. To će vam pomoći da izbacite infekciju i brže se oslobodite groznice. Čajeve koji sadrže ehinaceu možete pronaći u većini trgovina zdravom hranom.

 

Kako skinuti povišenu temperaturu đumbirom?

Drugi prirodni način uz koji ćete skinuti temperaturu je korištenje đumbira. Antibakterijska svojstva đumbira čine ga efikasnim protiv groznice, kašlja i drugih uobičajenih simptoma za ovo doba godine. Potražite čaj na bazi đumbira u trgovini zdravom hranom ili u ljekarni. Možete ga napraviti i sami kod kuće od isječenog korijena đumbira.

 

Pijte puno tekućine

Unositi dovoljno tekućine je jako važno za pomoć tijelu da regulira temperaturu, za izbacivanje neželjenih mikroba i za sposobnost vašeg tijela da funkcionira kako treba. Ako imate groznicu, obvezno pijte puno vode i drugih tekućina, poput mlake juhe. Također, možete i stavljati obloge od hladne vode na glavu ili vrat ili obloge od octa koje će pomoći da se temperatura barem malo spusti.

 

Dovoljno sna

Možda je najbolji način da se riješite groznice, one blaže, da se dosta odmarate. Visoka tjelesna temperatura je način na koji vam tijelo daje do znanja da se trudi i čini sve da se ne biste razboljeli.

Zato dajte svom tijelu energiju i vrijeme koje mu je potrebno da se spavanjem i odmaranjem bori protiv bakterija i virusa.

Za kraj, ne treba zaboraviti da visoka tjelesna temperatura može biti vrlo ozbiljna i da tada obvezno treba tražiti savjet stručnjaka, posebno ako ona prelazi 38,5 i traje duže od par dana.

Ali, povremena blago povišena temperatura je obično samo način na koji se vaše samo liječi.

Treba znati da lijekove za snižavanje povišene tjelesne temperature koji se u ljekarnama daju bez recepta treba piti isključivo uz preporuke koje stoje u uputstvu, i to bez kombiniranja s drugim lijekovima za temperaturu.

Njih također ne treba uzimati dok temperatura ne skoči jer ćete tako potisnuti prirodni proces u vašem tijelu koje se pokušava samo izliječiti.

Ipak, u slučaju visoke tjelesne temperature nikako se ne treba oslanjati samo na rješenja iz prirode.

VEZANO

Kontrolirajte svoje zdravlje i djelujte preventivno

urednik

Klimatske promjene uzrokuju pomjeranje granice početka pojave polena u zraku i u BiH

urednik

Ovo je najgora hrana za vaše zdravlje

urednik