ZDRAVLJE

Cjepivo protiv sezonske gripe uskoro u FBiH

Epidemiološka situacija u FBiH je stabilna i u ovoj sedmici, u odnosu na prethodni, bilježi se pad sedmodnevne stope novooboljelih sa 51 na 100.000 na 40 na 100.000 stanovnika što svakako ukazuje i na nešto povoljniju epidemiološku sliku.

Doktorica Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZFBIH) kazala je za Fenu i to da će se, međutim dolaskom hladnijeg vremena i sezone gripe, situacija svakako usložnjavati i predstavljati veliki izazov za svaki zdravstveni sustav, pa tako i naš.

Cijepljenje protiv gripe preporučuje svim građanima, s posebnim naglaskom na ranjive skupine u koje spadaju zdravstveni radnici, osobe s kroničnim bolestima i stariji od 65 godina.

Po njenim riječima, svake godine kantonalni zavodi nabavljaju 30-40.000 doza cjepiva, shodno procjeni o potrebama na terenu, a ove godine ZZJZFBiH nabavlja dodatnih 10.000 za zdravstvene radnike zbog pogoršane epidemiološke situacije.

– Cjepivo je i ove godine četverovalentno, a očekuje se sredinom 11. mjeseca kad će odmah biti dostupno građanima – kazala je.

Vjeruje da će ove godine zainteresiranost stanovništva za cijepljenje biti veća ‘budući da je pojava SARS-CoV 2 virusa u svijetu podigla svijest o važnosti prevencije respiratornih bolesti, načinu prijenosa te potencijalno teškim i ozbiljnim posljedicama za zdravlje’.

VEZANO

Komplikacije veće kod težeg oblika Covida nego kod teže gripe

urednik

Gripa i trudnoća dijele tri simptoma, tvrde stručnjaci

urednik

Vlada HBŽ-a odobrila 20.000 maraka za nabavku cjepiva protiv gripe

urednik