IZBOR UREDNIKA ZDRAVLJE

Evo koliko trebate hodati svaki dan za zdravo srce

Ono što svi znaju jeste da je redovito vježbanje zdravo za vaše srce. Prema mišljenju stručnjaka iz Medicinskog centra John Hopkins, više kretanja snižava krvni tlak, koji je jedan od glavnih uzročnika srčanih bolesti. Također, vježbanje smanjuje i rizik od dijabetisa, pomaže u izgradnji mišića i aerobnih kapaciteta, te smanjuje stres, koji je vrlo bitan u čuvanju zdravlja. 

Količina vježbanja

No, u velikoj novoj studiji objavljenoj u časopisu PLOS Medicine, istraživači bacaju svjetlo na točnu količinu vježbanja – uključujući hodanje – koje morate svakodnevno raditi kako biste ojačali zdravlje svog srca.

Studija koju su proveli istraživači s britanskog sveučilišta Oxford, bila je usredotočena na evidenciju vježbanja 90.211 odraslih osoba koja je izvučena iz britanske Biobanke, ogromne baze podataka o zdravlju i načinu života koja sadrži evidenciju za više od 500.000 dobrovoljaca u dobi između 40 i 69 godina.

Istraživači su ljude grupirali prema tome koliko su vježbali svaki tjedan i smatra li se ta vježba umjerenom ili intenzivnijom. Znanstvenici su tada mogli utvrditi koji je od dobrovoljaca kasnije razvio srčanu bolest.

Rizici

Sve u svemu, analiza je otkrila da ljudi koji zapravo uopće nisu vježbali u osnovi su udvostručili rizik od srčanih bolesti, dok oni koji su svakodnevno hodali više od dva sata (što uključuje i vježbu i svakodnevne navike koje zahtijevaju obično hodanje, poput odlaska u trgovini) i energičnije vježbali samo 50 minuta tjedno, uživali su u prednostima zaštite svog srca dosta duže.

Iako studija “ne dokazuje da šetnje i druge aktivnosti izravno jačaju srca ljudi”, primjećuje The New York Times , “ipak dokazuje da su te dvije stvari povezane.”

Studija također naglašava da nema ograničenja za dobrobit srca ako se više vježba svaki dan. Dakle, Ako vam je šetnja preferencija, znajte onda da je ovaj jednostavni hodni trening izvrstan za smanjivanje nezdravih masnoća.