ZDRAVLJE

Facebook grupa ‘Sukulentne biljke u Bosni i Hercegovini’ privukla preko 2000 članova

Piše: Antonela Marinović Musa

[email protected]

Sukulenti, skupina mesnatih biljaka u koje spadaju i kaktusi, idealni su za one koji se baš i ne mogu podičiti šarenim cvjetnjakom. Ta je teza donekle točna, budući da i o ovoj vrsti biljaka treba podosta znati kako vam ne bi završile – u smeću.

Ako ste njihov ljubitelj, ne oklijevajte i zavirite u Facebook grupu „Sukulentne biljke u Bosni i Hercegovini“. Oduševit ćete se raznolikim vrstama, ali i saznati sve što vas zanima oko uzgoja i naziva ovih, i u našoj zemlji, sve popularnijih biljaka.

Popularizacija mesnatih biljaka

A kako bismo i vama približili ovu temu, kontaktirali smo Elsu Bećirhodžić iz Kaknja koja je zaslužna za pokretanje spomenute grupe. Kako je kazala za Dnevni list, ljubiteljica cvijeća je oduvijek, no zanimanje za sukulente javilo se nakon što je, poslije 20 godina radnog staža, ostala bez posla.

„Krajem kolovoza 2017. godine zatvorila sam svoj butik u Kaknju pa sam došla na ideju da slobodno vrijeme iskoristim za izradu unikatnih saksija. Istražujući prijedloge na internetu, primijetila sam da u te ručno rađene saksije ljudi većinom sade sukulente. I tako se razvila ljubav prema njima, a saksije su ostale u drugom planu“, ispričala nam je Elsa.

Dodala je kako je ostala iznenađena spoznajom da tih biljaka uopće nije bilo u prodaji, tek se u većim vrtnim centrima u BiH mogla pronaći siromašna ponuda.

„Otkrila sam da u Hrvatskoj i Srbiji, ali i u Bosni i Hercegovini postoje manje Facebook grupe koje se bave sukulentnim biljkama. Naravno, priključila sam se svakoj od njih i saznala da u Hrvatskoj, pogotovo u njenim primorskim dijelovima, ove biljke fantastično uspijevaju. U našim uvjetima, pak, moramo uložiti više truda kako bismo uzgojili takve biljke. Navedeno me je motiviralo da napravim grupu koja će prvenstveno imati za cilj popularizaciju ovih prekrasnih biljaka u BiH, a onda i  uzajamnu pomoć pri uzgoju kroz razmjenu iskustava“, istaknula je Elsa.

Danas, za malo više od godinu i pol dana od nastanka, u grupi je preko 2000 članova. Druže se svakodnevno. Fotografiraju biljke, prate rast i napredak, savjetuju jedni druge, uče komplicirana latinska imena te bilježe priličan uspjeh u uzgoju.

„Grupa, na moju veliku radost, raste jako brzo. A kako se povećava broj članova, tako se javlja i potreba za povećanjem broja administratora, jer početnici postavljaju brojna pitanja o tome kako napraviti dobar supstrat, kako zalijevati biljke… Zasad nas je troje, a moguće je da za pomoć uskoro zamolimo još neku od članica“, rekla je Elsa.

Skup hobi

Na upit je li uzgoj sukulenata skup hobi, pojasnila je kako se radi o biljkama koje zahtijevaju kvalitetan supstrat sastavljen od više komponenti kao što je agro perlit i kvarcni pijesak, a dodatan izdatak predstavljaju i saksije od terakote, kao i plastenici koji su neophodni zimi i ljeti da bi se zaštitile biljke.

Kako bi cijela priča bila potpuna, našoj sugovornici je želja da se u Bosni i Hercegovini u skoroj budućnosti održi sajam cvijeća, među kojima će svoje mjesto naći i sukulenti.

„Hrvatska i Srbija imaju više puta u godini različite sajmove cvijeća, a imala sam priliku sudjelovati i na onom najpoznatijem u Italiji. Nadam se da će i kod nas biti slično organizirano te da će naše članice i članovi pokazati svoje lijepe biljke i umijeća uzgoja“, zaključila je Elsa.