VIDEO ZDRAVLJE

GRAĐANI OSLONJENI NA MEDIJE Informativne kampanje za cijepljenje protiv Covida 19 u BiH nema

U Bosni i Hercegovini je cjepljeno tek nekoliko tisuća ljudi, uglavnom zdravstvenih radnika. Za masovno cijepljenje stanovništva potrebno je nabaviti mnogo veće količine cjepiva od onih koje su dosad stigle. U međuvremenu, stanovništvo odluku o cijepljenju kreira isključivo na osnovu informacija koje do njih dolaze preko medija, a planske, informativne kampanje ni na jednom nivou još nema, javlja BHRT.

U Bosni i Hercegovini nema jedinstvene masovne kampanje kojom bi se građani informirali o potrebi da se cijepe. Pitali smo stanovnike glavnog grada da li bi se cijepili i što bi utjecalo na njihovu odluku, a neki od njih su se već cijepili.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je u ovu svrhu pripremilo određene reklamne materijale, ali samo da bi ih dostavili entitetima, koji za masovne kampanje čekaju nabavku veće količine cjepiva.

Slična situacija je i u Federaciji BiH, a postojeće aktivnosti usmjerene su prevashodno na edukaciju i informiranje grupa koje su prema planu određene kao četiri prioritetne za cijepljenje.

Osim što moramo pričekati dolazak vakcina, pričekat ćemo i entitetske kampanje o cijepljenju protiv Covida-19. Ostaje nada da neće početi prekasno i da, do tada, različiti lobiji neće ugroziti proces imunizacije stanovništva.