SVAŠTA ZDRAVLJE

Gripa i trudnoća dijele tri simptoma, tvrde stručnjaci

Budući da simptomi gripe mogu biti uobičajeni i za neke druge pojave, kao što su one koje donosi trudnoća, može biti teško detektirati što se točno događa u vašem tijelu. Kako se ispostavilo, neki simptomi slični gripi i simptomi trudnoće mogu djelovati slično, zbog čega je teško odrediti u čemu je stvar, što baš i ne sluti na dobro u današnje vrijeme obilja virusa, piše Index.hr.

Tri velika preklapanja simptoma gripe i trudnoće: umor, mučnina i glavobolja

“Osjećaj iscrpljenosti simptom je koji se može preklapati u trudnoći i gripi”, kaže za Romper dr. Kameelah Phillips, certificirana ginekologinja i osnivačica Women’s Health Calla.

Možda ćete se osjećati da vam je teže ustati iz kreveta ujutro ili da očajnički želite drijemati tijekom dana. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) napominju da je umor definitivno simptom gripe i nije tako čest kod tipičnih prehlada, a da se ljudi s gripom često osjećaju kao da nemaju snage niti sjediti.

Istodobno, osjećaj iznimnog umora također je jedan od najčešćih znakova rane trudnoće. Vaše se tijelo priprema za gomilu promjena, a sve vaše dodatne kalorije odlaze u maternicu, uzimajući ostatku vašeg tijela mnogo potrebne energije.

Mučnina i povraćanje stereotipno su izdajnički znakovi trudnoće, ali su također uobičajeni simptomi gripe. “Gubitak apetita, koji je također simptom gripe, također se može primijetiti u trudnoći kao rezultat mučnine i povraćanja”, kaže Romperu dr. Tami Prince. CDC napominje da povraćanje i proljev također mogu biti simptomi gripe, ali se češće javljaju kod djece, a ne kod odraslih.

Bolovi su zloglasni simptomi gripe, kao i glavobolje, prema CDC-ju. Međutim, bol u glavi također može biti uobičajena u ranoj trudnoći jer blage, ali česte glavobolje mogu biti rezultat povećanja volumena krvi u vašem tijelu.

VEZANO

Komplikacije veće kod težeg oblika Covida nego kod teže gripe

urednik

Ovo je najgora hrana za vaše zdravlje

urednik

Kako na organizam djeluje nedostatak voća?

urednik