SVAŠTA ZDRAVLJE

Gripa i trudnoća dijele tri simptoma, tvrde stručnjaci

Budući da simptomi gripe mogu biti uobičajeni i za neke druge pojave, kao što su one koje donosi trudnoća, može biti teško detektirati što se točno događa u vašem tijelu. Kako se ispostavilo, neki simptomi slični gripi i simptomi trudnoće mogu djelovati slično, zbog čega je teško odrediti u čemu je stvar, što baš i ne sluti na dobro u današnje vrijeme obilja virusa, piše Index.hr.

Tri velika preklapanja simptoma gripe i trudnoće: umor, mučnina i glavobolja

“Osjećaj iscrpljenosti simptom je koji se može preklapati u trudnoći i gripi”, kaže za Romper dr. Kameelah Phillips, certificirana ginekologinja i osnivačica Women’s Health Calla.

Možda ćete se osjećati da vam je teže ustati iz kreveta ujutro ili da očajnički želite drijemati tijekom dana. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) napominju da je umor definitivno simptom gripe i nije tako čest kod tipičnih prehlada, a da se ljudi s gripom često osjećaju kao da nemaju snage niti sjediti.

Istodobno, osjećaj iznimnog umora također je jedan od najčešćih znakova rane trudnoće. Vaše se tijelo priprema za gomilu promjena, a sve vaše dodatne kalorije odlaze u maternicu, uzimajući ostatku vašeg tijela mnogo potrebne energije.

Mučnina i povraćanje stereotipno su izdajnički znakovi trudnoće, ali su također uobičajeni simptomi gripe. “Gubitak apetita, koji je također simptom gripe, također se može primijetiti u trudnoći kao rezultat mučnine i povraćanja”, kaže Romperu dr. Tami Prince. CDC napominje da povraćanje i proljev također mogu biti simptomi gripe, ali se češće javljaju kod djece, a ne kod odraslih.

Bolovi su zloglasni simptomi gripe, kao i glavobolje, prema CDC-ju. Međutim, bol u glavi također može biti uobičajena u ranoj trudnoći jer blage, ali česte glavobolje mogu biti rezultat povećanja volumena krvi u vašem tijelu.

VEZANO

Prestanite pušiti, budite aktivni, zdravo se hranite…

urednik

Komplikacije veće kod težeg oblika Covida nego kod teže gripe

urednik

Četiri efikasna prirodna rješenja za povišenu tjelesnu temperaturu

urednik