ZDRAVLJE

Hrana uz koju ćete prštati od energije

Svi imamo periode kada se osjećamo kao da nas je pregazila četa rimskih legionara. Razloga može biti više, a prehrana je zasigurno jedan od njih

Kava

Ima najveći sadržaj kofeina. Pokazalo se da on poboljšava razinu aktivnosti i smanjuje umor. Osim toga kava sadrži velike količine antioksidansa. Ako koristite kavu za brzo snabdijevanje energijom vodite računa o tome kada ćete je konzumirati. Pijenje kave par sati prije spavanja kod nekih može izazvati nesanicu.

Čaj

Različiti čajevi poput crnog, zelenog ili bijelog mogu vam dati male količine kofeina, ali zato sadrže opuštajuću aminokiselinu teanin, koja smanjuje napetost koju mogu uzrokovati velike količine kofeina. Ovo će vam definitivno pomoći da postignete bolju koncentraciju i pažnju.

Voda

Vrlo podcijenjen izvor energije. Dehidracija naime, može ograničiti vaše fizičke i mentalne kapacitete. Voda je osnova u hlađenju tijela tijekom povećane aktivnosti ili stresa. Iznenadit ćete se koliko energije možete dobiti ukoliko održite adekvatnu hidrataciju.

Voće

Posebice breskve, banane i kivi, je bogato kalijem (elektrolitom koji održava normalnu funkciju mišića i živaca), fruktozom za glikogen jetre, vlaknima i tonom vitamina, minerala i antioksidansa. Ako tražite zdrav i prirodan izvor energije, konzumiranje voća tijekom dana to će vam i omogućiti.

Quinoa

Radi se o super žitarici koja bi trebala biti dio svačije prehrane. Puna je proteina, što je vrlo rijetko za hranu biljnog porijekla. Osim toga, sadrži visokokvalitetne kompleksne ugljikohidrate, vlakna, željezo, kalcij i magnezij.

Zobene pahuljice

Kvalitetan su izvor kompleksnih ugljikohidrata, bogate vlaknima, niskog glikemijskog indeksa, te također bogate vitaminom B koji podiže energiju.

Orašasti plodovi

Tu spadaju bademi, lješnjaci, orasi, itd. koji su prepuni zdravih masnih kiselina, vlakana, proteina i vitamina.

Omega-3 jaja

Ova jaja puna su zdravih masti, vitamina B i D. Osim toga sadrže kolin koji poboljšava pamćenje i koncentraciju, te se smatraju savršenim izvorom proteina zbog svoje visoke biološke vrijednosti.

Super hrana za dobro raspoloženje

Svima nam je ponekad potrebno da nas nešto ”digne” iz lošeg raspoloženja i da nam popravi dan. U takvim trenucima često posežemo za hranom, ali često i za krivom hranom. Naime, super hrana za dobro raspoloženje ne uključuje grickalice i masnu hranu, već nešto sasvim zdravo, a ipak ukusno. Prije svega, tu je bobičasto voće i trešnje koji su snažan antioksidans. Banane su izvrsne zbog puno kalija, a limunasto voće zbog vitamina C. Ne treba bacati niti koru voća jer ona sadrži puno vlakana.

Od povrća treba jesti luk, poriluk i brokulu jer imaju sastojke koji smanjuju rizik od raka. Izvrsno je i zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve koji su bogati vitaminima i mineralima. Na kraju, u izvrsne namirnice za popravljanje raspoloženja spadaju orašasti proizvodi, sjemenke i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

VEZANO

Namirnice mogu štititi od zloglasnih UV zraka

urednik

Danas se obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane

urednik

Ovo je najgora hrana za vaše zdravlje

urednik