ZDRAVLJE

Istraživanje otkrilo da više od 10 posto mladih ima problema s mentalnim zdravljem

Djeca, tinejdžeri i mlađe odrasle osobe imaju sve veću vjerojatnost da će imati problema s mentalnim zdravljem, prema novoj analizi koju je objavila Američka liječnička udruga (AMA).

Citirajući podatke iz studije Globalnog tereta bolesti iz 2019., tim brazilskih i kanadskih sveučilišnih znanstvenika upozorio je na razdoblje od djetinjstva do rane odrasle dobi u kojem postoji “povećana osjetljivost na pojavu mentalnih poremećaja”.

-Postoji visoka prevalencija mentalnih poremećaja koji pogađaju djecu i mlade, što ukazuje na to svaka deseta osoba (ili njih 293 milijuna) u dobi od 5 do 24 godine diljem svijeta živi s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem, objavila je AMA prije objave rada u časopisu JAMA Psychiatry krajem siječnja.

Nadalje su otkrili da se “otprilike petina svih oblika nemoći povezanih s bolešću” može svesti na “mentalne poremećaje” u dobnoj skupini od 5 do 24 godine, za što su rekli da “obuhvaća jednu četvrtinu tereta mentalnih poremećaja u cijelom životnom vijeku.”

Tim je rekao da bi trebalo provesti više istraživanja usmjerenih na uže raspone tih dobnih skupina.

-Duševni poremećaji povezani su s visokim stopama napuštanja škole, niskom ekonomskom produktivnošću, zatvorima, samoubojstvom i beskućništvom, među ostalim nepovoljnim ishodima koji utječu na pojedince, obitelji i društvo u cjelini, rekli su.

Druga nedavna istraživanja ukazala su na to da je širenje društvenih medija pokretač pogoršanja mentalnog zdravlja među mladima, a osnivač Mete Mark Zuckerberg u siječnju se ispričao roditeljima čije je zdravlje djece narušeno korištenjem aplikacija njegove tvrtke, uključujući Facebook i Instagram.

Istraživanje koje je prošle godine objavio Gallup pokazalo je da jake veze roditelja i djece mogu pomoći u suzbijanju negativnih učinaka društvenih medija, piše zimo.dnevnik.hr.

VEZANO

ISTRAŽIVANJE Bh. studenti: Religija gubi značaj kod mladih

urednik

(Video) Mladi ne vide ništa konkretno što su vlasti učinile da ih zadrže

urednik

ŠTA KONKRETNO? Počinje rad na Strategiji za mlade Mostara

urednik